Matematik

Metode ved integrale

09. maj 2006 af Mike87 (Slettet)
Goddag..
Jeg sidder og læser op på matematik og har undret mig over noget.

Når man skal finde enten det bestemte eller ubestemte integrale kan man benytte sig af "Partiel integration" eller "Substitution"
Hvornår bruger man de to forskellige metoder? og er der andre metoder end de to?

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. maj 2006 af lany (Slettet)

De formler, du kender for stanfunktioner til forskellige funktioner, f.eks. sin,cos, ln osv. er naturigvis også nogle af de muligheder, du har, når du skal integrere.

De metoder, du nævner er generelle metoder, som ikke nødvendigvis knytter sig til en bestemt funktionstype. Det er ikke simpelt at give retningslinjer for, hvornår man kan bruge den ene eller den anden metode - det kræver øvelse, og jeg vil opfordre dig til at kigge på de opgaver, du har løst tidligere.

Jeg kan dog give to eksempler, som måske kan give dig en fornemmelse af, hvad man skal kigge efter:

1) Sx*sin(x)dx
Ovenstående integral løses vha. partiel integration, og du kan se det fordi, den ene faktor (x) "bliver simplere" ved at blive differentieret - man skal jo netop differentiere den ene funktion, når man udfører partiel integration.

2) S(2x+3)/(x^2+3x)dx
Ovenstående integral løses vha. substitution, idet tælleren er differentialkvotienten af nævneren. Substitution benyttes ved sammensatte funktioner.

Ovenstående er meget simple eksempler, og anvendelserne af formlerne kan sagtens være mere komplicerede, men ovenstående er det nærmeste jeg umiddelbart kan komme "generelle regler".









Svar #2
09. maj 2006 af Mike87 (Slettet)

Jeg har i min bog følgende eksempel:
Ved at benytte partiel integration fås:
S lnx dx = S 1 * ln x dx (1)
= x * ln x - S x * 1/x dx (2)

Jeg forstår ikke helt hvad der sker fra 1 til 2?

Kan du venligst forklare det?




Brugbart svar (0)

Svar #3
09. maj 2006 af lany (Slettet)

Man benytter formlen:

Sf*g=F*g-SF*g'

Dette er formlen for partiel integration. I dit eksempel:

f(x)=1
g(x)=ln(x)

Findselv stamfunktionen F og differentialkvotienten g'.

Brugbart svar (0)

Svar #4
09. maj 2006 af Jakobmp (Slettet)

Du gør det vel bare i de sitationer hvor det er mest hensigtsmæssigt.

Skriv et svar til: Metode ved integrale

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.