Kemi

Beregning af koncentration

14. maj 2006 af Quewer (Slettet)
Hvordan udregner jeg HCl's koncentration når jeg har følgende oplysninger:

ml HCl anvendt: 20 ml (+ 20 ml H20)
ml NaOH aflæst: 19,8 ml (C=0,1 mol/L)

Forsøget omhandler kolorimetrisk titrering.

Brugbart svar (0)

Svar #1
14. maj 2006 af Clubkid (Slettet)

Her ser en neutralition af HCl, og idet at de reagere 1:1. så har du altså lige så mange mol HCl, som du har NaOH => 0.0198*0.1=0.00198mol.
koncentrationen er så i den 20mL prøve
c=0.00198mol/0.02L=0.099M

Svar #2
15. maj 2006 af Quewer (Slettet)

Det fatter jeg ikke en brik af. Kunne du/i evt. skrive formlerne op?

Brugbart svar (0)

Svar #3
15. maj 2006 af Quasar (Slettet)

Følgende neutralisationsreaktion forløber:

H3O+(aq) + OH-(aq) --> 2H2O

Udfra dine måleresultater kan du beregne n(OH-) af sammenhængen n = c*V. Heraf fås 0,00198 mol.

Af reaktionsskemaet ses det, at der for hvert anvendt mol OH-(aq) skal anvendes 1 mol H3O+. Molforholdet siges at være 1:1. Eftersom der er tale om en titrering af H3O+ med OH-, må H3O+ være den begrænsende faktor. Reaktionen forløber altså lige indtil, der ikke er mere H3O+ i opløsningen.

Ved dette ækvivalenspunkt gælder altså, jf. molforholdet, at:

n(H3O+,opløsning) = n(OH-,anvendt)

Den titrerede opløsning er 20mL, hvorfor du vha. sammenhængen n = c*V kan bestemme [H3O+] = c(HCl).

Brugbart svar (0)

Svar #4
15. maj 2006 af dnadan (Slettet)

Der er tale om en titrering ikke sandt?
Du finder først stofmængden af NaOH:
n(NaOH)=c*V
c=koncentrationen
V=volumen

Derefter ved du at de reagerer en til en, derfor er dette sandt:
n(NaOH)=n(HCl)
Nu kender du stofmængden og en volumen, derved kan du finde koncentrationen af HCl:

C(HCl)=n/V

Svar #5
15. maj 2006 af Quewer (Slettet)

Perfekt tak skal i have!

Skriv et svar til: Beregning af koncentration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.