Matematik

Anden orden differentialligning

17. maj 2006 af Zir (Slettet)
Hey!

Sidder med følgende opgave:

7b - det sidste spørgsmål

http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/2002/MED_2002-8-7.pdf

Når jeg regner den, så får jeg de to c1 og c2 til -2,59, men det kommer ik til at passe.

Nogen der kan hjælpe mig?

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. maj 2006 af ibibib (Slettet)

Hvordan fik du -2,59?

Jeg fik 3,40

Svar #2
17. maj 2006 af Zir (Slettet)

Passer det hvis du indsætter en af de oplyste værdier?

Kan du evt. skrive dine udregninger?

Brugbart svar (0)

Svar #3
17. maj 2006 af ibibib (Slettet)

Du skal løse ligningssystemet

0 = k-c1e-c2e^(-1)
0 = -0,5c1+0,5c2
-4 = -0,5c1e+0,5c2e^(-1).

Det giver

c1 = c2 = -8/(e^(-1)-e) = 3,4037
og
k = 2c1e-8 = 10,5043

Svar #4
17. maj 2006 af Zir (Slettet)

SÅdan fandt min fejl! Det var fordi jeg skrevet -4 = -0,5c1e-0,5c2e^(-1), istedet for -4 = -0,5c1e+0,5c2e^(-1).

Tak for hjælpen ;)

Brugbart svar (0)

Svar #5
17. maj 2006 af stumpL (Slettet)

Hmm... hvorda finder I forskriften for f??

Svar #6
17. maj 2006 af Zir (Slettet)

Du slår bare op i formelsamlingen, formel 195

Brugbart svar (0)

Svar #7
17. maj 2006 af stumpL (Slettet)

formel (195) er d^2y/d^2x=k^2y
og opgaven hedder y''=1/4y

det passer da ikke...

Svar #8
17. maj 2006 af Zir (Slettet)

Jo det gør for d^2y/d^2x = y''

Brugbart svar (0)

Svar #9
17. maj 2006 af sigmund (Slettet)

#7,

Hvis k^2 = 1/4, så er k = 1/2.

Brugbart svar (0)

Svar #10
17. maj 2006 af stumpL (Slettet)

ja men k^2y og 1/4y er da ikke de samme

Svar #11
17. maj 2006 af Zir (Slettet)

Ja sigmund har ret ;)

Brugbart svar (0)

Svar #12
17. maj 2006 af stumpL (Slettet)

hvordan finder I så c?

Svar #13
17. maj 2006 af Zir (Slettet)

Det gør du ved at differentiere og derefter har du to ligninger med to ubekendte.

Du kan også se et eksempel på det i din matematik bog, bare slå op under anden orden diffenerentialligninger

Skriv et svar til: Anden orden differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.