Matematik

Diverse spørgsmål

17. maj 2006 af Alima (Slettet)
Goddag.. I forbindelse med repition af matematik pensum er jeg kommet i tvivl om nogle opgaver.

Det drejer sig om 1. opgave i følgende sæt:
http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/sommer04/2004-8-7-MED.pdf?menuid=150560

Vinkel D beregnes nemt vha en sinusrelation og jeg får denne til at være 109,14 grader. Siden CD beregnes vha en sinus relation og jeg får denne til 2,4

Lidt vanskeligere er det når jeg skal beregne siden AB. Ved at bikse lidt frem og tilbage er jeg kommet frem til at denne er 4,4.
Og arealet af trapezet får jeg til at være 21,37

Kan facit bekræftes?

Opgave 2 i samme sæt.

Jeg bestemmer konstanter a og b vha lommeregneren. Men jeg kommer i tvivl når der står at x er tiden målt i år efter 1939.
Vil det sige at de x-værdier jeg skal taste ind er følgende : 0, 4, 9, 14 19, 24, 29, 34 ? eller skal jeg bare taste årstallene ind som mine x-værdier?

håber at der kan gives nogle hints

Svar #1
17. maj 2006 af Alima (Slettet)

Opgave 2:
For der står nemlig at x er tiden målt i år efter 1939. Så må 1939 være 0 og f(0) = 32,8. Dvs at b er 32,8?

Brugbart svar (0)

Svar #2
17. maj 2006 af sigmund (Slettet)

ad 1) Hvordan har du beregnet længden af AB? For at beregne trapezets areal, skal du bruge den vinkelrette afstand. Hvordan har du fundet den?

ad 2) Ja, 1939 svarer til x = 0. Du laver bare regression, hvor du fitter data til en eksponentialfunktion.

Svar #3
17. maj 2006 af Alima (Slettet)

ad 1)

Jeg startede med at finde højden fra D, så jeg fik en lille retvinklet trekant med punkterne C, D og D1. I denne nye trekant er vinkel D1 = 90 grader og d1 svarer til CD. og vinkel D må svare til 109,14- 90 = 19,86 grader. Jeg udnytter at vinkelsummen i en trekant er 180 til at bestemme vinkel C i denne trekant. 180 - 90-19,86 = 70,14 grader.
Nu kan jeg så bruge cosinusrelationen til at bestemme AB.


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. maj 2006 af Onkel_Skod (Slettet)

Hej sidder tilfældigvis og regner på samme opgavesæt.. og jeg har også fået AB til 4,4 og arealet får jeg til 21,41. Så det ser ud til at passe meget godt!

Svar #5
17. maj 2006 af Alima (Slettet)

#4
ja, det er pga. de afrundede tal. Men det lyder da godt :)

Svar #6
17. maj 2006 af Alima (Slettet)

Jeg har nogle hurtige spørgsmål..

1.)
Hvis man har en funktion f og man bliver bedt om at bestemme monotoniforhold for f, så finder man den afledte og sætter lig 0 med henblik på fortegnsvariation.
lad os antage at løsningen til f´(x) =0 bliver x = -1 v x = 2 v x = 5

Jeg er i tvivl om når man skal angive monotoniforhold for f, eller rettere sagt når man fx skriver at f er aftagende for x E ] - uendelig ; -1] og f er voksende for x E [-1;2]

Skal -1 være med begge steder? altså
[-1 ?

Svar #7
17. maj 2006 af Alima (Slettet)

Endnu et spørgsmål..

Hvorfor lægger man ikke en konstant til y ved separation af de variable men kun på den side med x ?

Brugbart svar (0)

Svar #8
17. maj 2006 af Onkel_Skod (Slettet)

#6
Ja hvis der er et lokalt extremum i -1 skal den være med begge steder.

Skriv et svar til: Diverse spørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.