Kemi

Beregning af pH i en syreopløsning

04. juni 2006 af 10incher (Slettet)
1)

20ml 0,120M HNO3 blandes med 80ml 2,5*10^-3M HCL. Beregn pH i blandningen.

2)

En opløsning af HCL i rent vand har pH-værdien 2,3. Hvad bliver pH-værdien hvis man tilsætter 75ml rent vand til 25ml af denne opløsning?


Hvis der er nogen der gider at lave de to opgaver og vise mig udregningerne vil jeg være meget taknemmelig. Jeg har ikke en god forståelse for emnet pt, men håber at kunne forstå det grundlæggende hvis der kommer et par formler på bordet :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. juni 2006 af sapiens (Slettet)

1)
Det er to stærke syre, så finde n for dem begge ved c=n/v og adder dem, hvorefter du finder c for dem begge ved den nævnte formel. Tag så -log(c).

2)
Find [H3O+] ved at sige [H3O+] = 10^pH. Find så n ved nævnte formel, og divider det med V, så har du C for blandingen.

Brugbart svar (0)

Svar #2
04. juni 2006 af dnadan (Slettet)

1. er forklaret i #1

2.
Du finder [H3O+] ved:
[H3O+]=10^-pH
Nu har du en koncentration og en volumen(25mL) så finder du stofmængden af H3O+ i 25mL ved formlen:
n=c*V

Dermed har du en stofmængde, og da 25mL med denne opløsning bliver fortyndet med 75mL vand, bliver volumen derfor, 100mL
Nu finder du den nye koncentration ved:
c=n/V

Nu har du så den ny koncentration og derved siger du:
pH=-log([H3O+]

Svar #3
04. juni 2006 af 10incher (Slettet)

Tak for svaret :)

Kan det så passe at pH-værdien i opgave et er 1,585 og i opgave to 0,01253?

Svar #4
04. juni 2006 af 10incher (Slettet)

Hov, glemte af tage -log til c. pH i opgave to er så 0,902?

Brugbart svar (0)

Svar #5
04. juni 2006 af dnadan (Slettet)

Den sidste lyder ikk særlig korrekt, eftersom pH er mindre end den var i starten, og dette er selvom du har fortyndet den... prøv at kigge på indlæg 2 der står nr. 2 beskrevet

Svar #6
04. juni 2006 af 10incher (Slettet)

Så er den 2,9! :P


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. juni 2006 af dnadan (Slettet)

#3 den første er helt korrekt...

Brugbart svar (0)

Svar #8
04. juni 2006 af sapiens (Slettet)

Jeg får:
1) pH = 1,6
2) pH = 3.3

Brugbart svar (0)

Svar #9
04. juni 2006 af sapiens (Slettet)

#6
Hvad får du c til at være?

Brugbart svar (0)

Svar #10
04. juni 2006 af dnadan (Slettet)

#6 jeg fik også pH til det...så det ser rigtigt nok ud:)

Svar #11
04. juni 2006 af 10incher (Slettet)

#9
0,005012M og det er jo bekræftet af dnadan. Så det er jo fint :D

Brugbart svar (0)

Svar #12
04. juni 2006 af sapiens (Slettet)

Min fejl....

Skriv et svar til: Beregning af pH i en syreopløsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.