Fysik
Fysik eksperter søges -haster
07. juni 2006 af
loco18 (Slettet)
Jeg skal snart op til eksamen og vil meget gerne have fysk eksperterne til at tjekke de opgaver jeg har lavet:
1. opg
Lys fra et udladningsrør med hydrogen sendes gennem et optisk gitter med 560 spalter pr mm. Beregn afbøjningsvinklen til den røde linje (landa=656nm) i første orden
Jeg bruger gitterligningen
n*landa=d*sin(fi)
Da jeg kender n = 1, landa=656nm,
d=1/500mm har jeg kun sin(fi) tilbage
1* 656nm = 1/500mm * sin(fi)
jeg ganger 1/500mm med 10^6 for at have den i nm, det giver 2000nm
så isolerer jeg sin(fi)= 656/2000
sin(fi)=0,328
sin^-1 = 19,15*
Kan det passe?
1. opg
Lys fra et udladningsrør med hydrogen sendes gennem et optisk gitter med 560 spalter pr mm. Beregn afbøjningsvinklen til den røde linje (landa=656nm) i første orden
Jeg bruger gitterligningen
n*landa=d*sin(fi)
Da jeg kender n = 1, landa=656nm,
d=1/500mm har jeg kun sin(fi) tilbage
1* 656nm = 1/500mm * sin(fi)
jeg ganger 1/500mm med 10^6 for at have den i nm, det giver 2000nm
så isolerer jeg sin(fi)= 656/2000
sin(fi)=0,328
sin^-1 = 19,15*
Kan det passe?
Svar #1
07. juni 2006 af fixer (Slettet)
Metoden er korrekt, men du siger gitterkonstanten er 560 streger per mm, dog bruger du værdien 500 streger per mm i dine udregninger. Husk også, at du ikke skal opgive resultat med flere betydende cifre end det antal betydende cifre, der er anvendt i de oplyste størrelser (3).
Svar #2
07. juni 2006 af loco18 (Slettet)
altså du mener jeg skal skrive 500mm istedte for 1/500mm ? Der står jo pr.mm??
men tak da...
men tak da...
Skriv et svar til: Fysik eksperter søges -haster
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
