Fysik

2 penduler med samme snorlængde og forskellig masse svinger lige hurtigt. BEVIS DET

07. juni 2006 af IIII (Slettet)
2 penduler med samme snorlængde og forskellig masse svinger lige hurtigt.

Hvordan kan man bevise det at det passer ??

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. juni 2006 af figaro8 (Slettet)

du beregner svingningstiden for dem begge, og kan ud fra det, bevise det. det er nemlig KUN snorlængden som afgør svingningstiden, lige meget om man giver den ene et skub, således at de ikke svinger ens, vil svingningstiden være den samme. For hvis man giver den ene et skub, vil den kinetiske og potentielle engergi bare blive større, og dermed får pendulet en højere fart, men de for til gengæld også længere vej, til at komme fra den ene yderstilling til den anden og tilbage igen.

Brugbart svar (0)

Svar #2
07. juni 2006 af sontas (Slettet)

Svingningstiden for et matematisk pendul er givet ved:

T = 2pi * kvrod(L/g) heraf ses, at massen ingen indflydelse har på svingningstiden.

Jeg har et bevis i min bog, som kræver du er fortrolig med, kraftanalyse og tjah og trigonometri - måske en for stor mundfuld for en 10ende klasser?

Svar #3
07. juni 2006 af IIII (Slettet)

ja, det er en stor mundfuld.

Svar #4
07. juni 2006 af IIII (Slettet)

Jeg overvejer at gør det til prøven i morgen :) Hvis jeg trækker svingninger :)

Svar #5
07. juni 2006 af IIII (Slettet)

Det er ikke matematik men retter sagt fysik. Så 1# har nok ret på mit niveau og du har nok ret på gym niveau ;)

Brugbart svar (0)

Svar #6
07. juni 2006 af figaro8 (Slettet)

men du kan altså også bare beregne svingningstiden således= se hvor lang tid dit pendul er om at lave 10 svingninger. Det antal sek du finder, dividere du med 10 således at dun finder ud af, hvor lang tid det er om at lave en svingning. Og da tiden og frekvensen er det man kalder omvendt proportionale gør det, at hver gang du fordobler frekvensen halveres svingningstiden. Så hvis du virkelig vil impornere i 10 (går selv i tiende) så lav en hyperpel ( kan ik stave til det:)) over den omvendte proportionale, hvor formlen = Tiden = 1/frekvensen Og frekvensen = 1/svingningstiden.

Brugbart svar (0)

Svar #7
07. juni 2006 af TF (Slettet)

Sig til din eksamen, at beviset ligger ENERGIBEVARELSE, nemlig ved at masserne hver for sig "bytter" den potentielle energi med den kinetiske energi.
Jeg tror I har lært om de typer energier.
Da snorerne er lige lange må massernes højde forskel (h2-h1) være lige store, men energierne forskellige, idet heri indgår massen.

M1: m1*g*(h2-h1) = ½*m1*v1^2
M2: m2*g*(h2-h1) = ½*m2*v2^2
hvoraf ses at v1=v2=kvrod(2*g*(h2-h1)) idet masserne går ud. Hereuka!

Brugbart svar (0)

Svar #8
07. juni 2006 af figaro8 (Slettet)

7# går selv i tiende, og vi har ihvertfald ikke lært den sidste formel du skrev.

Brugbart svar (0)

Svar #9
07. juni 2006 af TF (Slettet)

#8 Glem lige formlerne lidt.
I har lært om Energibevarelse.Skriv hvad det indebærer:
I har lært om potentiel energi. Skriv formlen Ep = ?
I har også lært om kinetisk energi Ek = ?
Et pendul "bytter" energiform -
Se det for dig nu.....du er ude at gynge hvor er din hastighed v størst og hvor er den 0?

Når du er oppe er Ek=0 fordi v=0 og Ep = max fordi h er højest.
Når du er nede er Ep=0 fordi h=0 og Ek = max og derved v= størst.
Prøv nu at se på de to meget simple ligninger igen.
Her vil du se at uanset hvor mange der sidder på gyngen ved siden af vil I gynge lige hurtigt.


Skriv et svar til: 2 penduler med samme snorlængde og forskellig masse svinger lige hurtigt. BEVIS DET

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.