Matematik

Mundtlig: Anvendelse af determinantmetoden

08. juni 2006 af Krakatau7 (Slettet)
Ved løsning af to ligninger med to ubekendte, hvad vil det så sige at ligningssystemet er en vektorligning
vektor a, b og c bruges i

xa + yb = c ?
..............................

Vil nogen forklare mig hvad der sker (grafisk set) når jeg ganger denne vektorligning igenenm med a(hat) og b(hat)


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juni 2006 af Waterhouse (Slettet)

xa + yb = c <=>
(xa + yb)*â = c*â <=>
xa*â+yb*â = c*â

Så benytter vi, at a*â = 0 (argumenter selv for, hvorfor det er sådan), og har så:

yb*â = c*â <=>
y = c*â/b*â = det(a,c)/det(a,b)

...hvor den sidste omskrivning følger af defintionen på determinant. Prøv selv med b-hat, mellemregningerne er helt de samme.

Svar #2
08. juni 2006 af Krakatau7 (Slettet)

problemet er nok at jeg ikke forstår hvad det betyder at der ganges igennem med hat vektorerne. eller for den sags skyld hvad der menes med

xa+by=c

Brugbart svar (1)

Svar #3
08. juni 2006 af Waterhouse (Slettet)

Ok. Vi har en ligning

xa+yb=c

hvor a, b og c er vektorer i planen. Vi skal finde de værdier af x og y der gør ligningen sand. Giver vi vektorerne koordinater, får vi:

x*[a1,a2]+y*[b1,b2]=[c1,c2] <=>
[x*a1,a*a2]+[y*b1,y*b2]=[c1,c2]

At løse denne vektorligning svarer til at løse ligningssystemet

x*a1+y*b1=c1 og x*a2+y*b2=c2

...som kan løses som man nu lyster. At løse en vektorligning svarer altså til at løse to ligninger med to ubekendte (der findes sikkert analoge situationer for vektorer i rummet, dem er jeg ikke bekendt med). Man taler også om at opløse vektor c i komponenter.

At der ganges igennem med hat-vektorerne betyder blot, at vi ganger med a-hat eller b-hat på begge sider af lighedstegnet, ligesom hvis vi gangede igennem med et tal. Hele formålet er, at vi dermed får enten vektor a eller b til at forsvinde, sådan så vi kan isolere x eller y.

Brugbart svar (0)

Svar #4
08. juni 2006 af ET (Slettet)

når man ganger igennem med â, bør der dog ikke bruges dobbelt pil, men kun pil den ene vej, da der gælder følgende:
a*â=0 <=> a=0 V â=0 V a er vinkelret på â

Skriv et svar til: Mundtlig: Anvendelse af determinantmetoden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.