Fysik

Atomets opbygning (kerne og elektronsystem)

12. juni 2006 af Noon (Slettet)
Hej.

Jeg har trukket følgende eksamensspørgsmål til fysik C:

"Atomets opbygning (både kerne og elektronsystem)"

Stikord til den faglige samtale: elementarpartikler, emission, absorption, spektre og energiniveaudiagram.
------------------------------------------
Jeg har startet med at forklare atomets opbygning af protoner, neutroner, elektroner og kvarker.
Jeg er dog i tvivl mht. elektronerne, da vi ikke har beskæftiget os særlig meget med dem.
Jeg har noteret engang, at der er lige så mange elektroner, som der er protoner i et neutralt atom. Men jeg aner ikke, hvad et neutralt atom er!?
Kan man altid være sikker på, at antallet af elektroner er det samme som antallet af prontoner?

Energiniveaudiagrammet har jeg heller ikke helt styr på med "n=et helt tal" og Balmer-serien osv. - det skal jeg have læst lidt mere om, for det er ikke forklaret så godt i FysikCbogen.

Jeg håber, der er nogle, der har nogle forslag til mit eksamensspørgsmål... :-)

På forhånd tak for hjælpen!

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. juni 2006 af mathon

...måske kan

https://www.studieportalen.dk/forum/viewtopic.php?t=224243&h=r%F8ntgen
#3

være et supplement...

Brugbart svar (2)

Svar #2
12. juni 2006 af Mitton (Slettet)

Et neutralt atom er et atom som ikke har nogen ladning. Lige mange protoner og elektroner (eller lige mange pludser og minuser) giver et neutralt atom. Hvis atomet er neutralt kan du altid være sikker på at antal protoner = antal elektroner.

Brugbart svar (0)

Svar #3
12. juni 2006 af mathon

Balmerserien
De fire spektrallinier i brintets spektrum:

I: 1/lambda = R*(1/2^2 – 1/n^2) = R/4-R/n^2 med m=3,4,5 og 6,
hvor konstanten
R kaldes Rydbergkonstanten
og
R=1.096775*10^7m^-1
I det ultraviolette område har man senere fundet linier, der svarer til n=7,8… Hele serien af spektrallinier kaldes ofte – under ét – Balmerserien.
Af I fremgår, at jo større værdier n antager, jo mindre bliver bølgelængden, og at der bliver en grænseværdi lambda_g for n -->oo.
For Balmerserien gælder 1/lambda --> R/4,
hvoraf
lambda_g = 4/R =365 nm

Den største bølgelængde af spektrallinierne i Balmerserien får du ved at indsætte den mindste værdi for n, altså n=3
dvs.
1/lambda= R/4-R/n^2=r/4-R/9=5R/36, hvoraf
du beregner
lambda_max = 36/(5R) = 656 nm.
Samtlige brintliner kan angives ved formlen
1/lambda = R*(1/m^2 – 1/n^2), hvor n og m er hele positive tal med n>m, da bølgelængden skal være positiv.

Serien 1/lambda = R*(1/1^2 – 1/n^2) har mindre bølgelængder end de fire oprindelige Balmerlinier og ligger fuldstændigt i det ultraviolette område.
Serierne med m>2 har større bølgelængder end de fire oprindelige Balmerlinier, og ligger fuldstændigt i den infrarøde del af det elektromagnetiske spektrum. Alle serier er fundet.

Svar #4
12. juni 2006 af Noon (Slettet)

Tak for svarene. :-)
Jeg tror dog ikke, jeg vil rode mig ud i det med energiniveauet, for jeg forstår det ikke.

#2 Hvad så med atomer, der ikke er neutrale? Så har de forskelligt antal protoner og neutroner?
Vi har ikke haft om det, så jeg aner intet! :-)

Jeg er stødt på problemer med Bohrs atommodel, hvor man kan beregne foton-energien: Efoton= Em-En og Efoton=h*f, hvor f er fotonens frekvens (?) og h er Plancks konstant: 6,63*10^-34 J*s = 4,14*10^-15 eV.

Jeg har ingen anelse om, hvor jeg skal få Em, En eller fotonens frekvens fra... Der er ingen hjælp at hente i FysikCbogen!?


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. juni 2006 af dnadan (Slettet)

#4 "Hvad så med atomer, der ikke er neutrale? Så har de forskelligt antal protoner og neutroner?
Vi har ikke haft om det, så jeg aner intet! :-) "

Når et atom ikke er neutralt, er der tale om en ion... dette er ikk noget du skal komme ind på, da dette er kemi:)

Svar #6
12. juni 2006 af Noon (Slettet)

#5 Tak! Så er jeg da nået så langt! :-)

Skriv et svar til: Atomets opbygning (kerne og elektronsystem)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.