Matematik

Vektorer i planen

15. juni 2006 af Alima (Slettet)
Hvorfor gælder der :

* = prik
la-bl^2 = lal^2-2a*b+lbl^2 (1)

a*b = 1/2(lal^2 + lbl^2 - la-bl^2) (2)

Hvordan kommer man fra (1) til (2)


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. juni 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

Ved at isolere a•b i førstnævnte formel.

Svar #2
16. juni 2006 af Alima (Slettet)

aha mange tak.

En anden ting.. Hvis vi stadig snakker om vektorer i planen..

En linies ligning er givet ved:
a(x-x0)+b(y-y0) = 0

og en parameterfremstilling for en linie
(x,y) = (x0,y0) + t(r1,r2)

Hvordan omskriver man parameterfremstilling til liniens ligning?

Brugbart svar (0)

Svar #3
16. juni 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#2:
Du har, at

(x, y)
= (x_0, y_0) + t(r_1, r_2)
= (x_0+t•r_1, y_0+t•r_2)
= (r_1•t+x_0, r_2•t+y_0)

Det vil altså sige, at

y = r_2•t + y_0

hvilket netop er den velkendte form.

Brugbart svar (0)

Svar #4
16. juni 2006 af fixer (Slettet)

#3
Er du nu også sikker på det :)

Brugbart svar (0)

Svar #5
16. juni 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#4:
Man skal aldrig skrive matematik i halvstiv tilstand! Jeg fatter ikke så meget lige nu, men jeg går ud fra at du mener at jeg mangler at indsætte

t = (x-x_0)/r_1

så man ender med

y = r_2/r_1•x + y_0-r_2/r_1•x_0

hvor man så sætter

a = r_2/r_1
b = y_0-r_2/r_1•x_0 = y_0-a•x_0

for at få den velkendte form

y = ax+b

Brugbart svar (0)

Svar #6
16. juni 2006 af fixer (Slettet)

#5
Det har jeg heller ikke gode erfaringer med :)

Jep, det var det jeg mente.

Brugbart svar (0)

Svar #7
16. juni 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#6:
Fint!

Jeg regner med at begynde at læse de noter om tensorproduktet, som du sendte mig for nogen tid siden, engang i starten af næste uge. Håber det er okay, at jeg skriver hvis der opstår problemer.

Brugbart svar (0)

Svar #8
16. juni 2006 af fixer (Slettet)

#7
Jep.

Svar #9
17. juni 2006 af Alima (Slettet)

tak for det :)

Jeg har endnu et spørgsmål..

Der gælder, at når to vektorer a og b er egentlige, ikke-parallelle, så kan enhver vektor c på netop een måde opløses efter a og b, dvs at der er et talsæt (x,y) der opfylder at
c = xa+yb. *

Jeg er ikke helt sikker på, om jeg forstår "opløses" korrekt? Er det linearkombinationen?

Hvis x og y opfylder *, så kan følgende udledes
xa+yb= c

b(hat)(xa+yb)=b(hat)c (1)

x(b(hat)*a)) = b(hat)*c (2)

Hvordan kommer man fra 1 til 2 ?

Brugbart svar (0)

Svar #10
17. juni 2006 af Waterhouse (Slettet)

Der menes linearkombinationen, ja.

Man kommer fra 1 til 2, ved at udnytte at vektor b prikket med vektor b-hat er 0, og at yb-leddet dermed forsvinder.

Svar #11
17. juni 2006 af Alima (Slettet)

mange tak..

Hvis vi nu har to parallelle vektorer, hvordan kan man så afgøre om de er sammenfaldende og dermed har uendelig mange skæringspunkter?

Svar #12
17. juni 2006 af Alima (Slettet)

Så bruger man bare determinantmetoden ikke sandt?

Skriv et svar til: Vektorer i planen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.