Kemi

OT for organiske forbindelser

14. august 2006 af Encephalon (Slettet)
Hvordan finder jeg oxidationstallet for organiske forbindelser som fx R-CH2OH, R-CHO eller R-COOH?

Brugbart svar (0)

Svar #1
14. august 2006 af tyranen (Slettet)

Hey

Reglen siger at når oxygen er mere elektronegativt end de andre atomer(kun flour er mere elektronegativt, mener jeg:D), så tildeles oxygen oxidationstallet -2.

En anden regel siger hydrogen tildeles oxidationstallet +1, men kan ikke helt huske den.

Og når du bruger disse to regler, så kan du hurtigt finde ud af hvilket oxidationstal carbon skal have.

Håber det hjalp dig.:)

Svar #2
14. august 2006 af Encephalon (Slettet)

Ikke rigtig - jeg vidste det godt i forvejen. Problemet er tildeling af OT til R - og C, selvfølgelig.
Hvis du kunne skrive OT for C i alle de nævnte tilfælde, ville jeg blive glad :)

Brugbart svar (0)

Svar #3
14. august 2006 af Penoer (Slettet)

Oxidationstal for de forskellige molekyler

R (alkylgruppen) kan tildeles et vilkårligt oxidationstal, da denne ikke indgår i en reaktion.

C'atomerne i de tre stoffer:

R-CH2OH = -1 (C-atom)
R-CHO = +1 (C-atom)
R-COOH = +3 (C-atom)

Altså en stigning på 2 ved hver oxidation.

Svar #4
14. august 2006 af Encephalon (Slettet)

Jeg kan ikke rigtig se logikken i det. Hvorfor er OT for C i R-CHO = +1? Hvis 0 har OT = -2 og H har OT = +1, burde OT for C så ikke være -1?

Brugbart svar (0)

Svar #5
14. august 2006 af frodo (Slettet)

fordi det skal give nul.

OT(C)-2+1=0 <=> OT(C)=+1

Brugbart svar (0)

Svar #6
14. august 2006 af martinrv (Slettet)

#4
Summen af oxidationstallene for en kemisk forbindelse skal være lig med stoffets ladning. R-CHO er elektrisk neutralt, og derfor skal summen af oxidationstallene være 0. Altså:
OT(O) = -2, OT(H) = 1, OT(C) = 1,
da -2 + 1 + 1 = 0.

Håber, det hjalp lidt videre :-)

Brugbart svar (0)

Svar #7
15. august 2006 af tyranen (Slettet)

Og angående dit spørgsmål vedrørende OT for radikalet(R) - så plejer man at se bort fra det.

Svar #8
15. august 2006 af Encephalon (Slettet)

Tak for at skære det ud i pap. Jeg forstår det nu.

Skriv et svar til: OT for organiske forbindelser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.