Fysik

Beregning af tryk (1.g)

05. februar 2004 af Averell (Slettet)
Jeg sidder og fedter med en fysikaflevering til i morgen, og der er en opgave, jeg ikke aner, hvordan jeg skal løse.

Et køleskab har været åbent i et stykke tid, så det er blevet fyldt med 25 grader varm luft ved 1. atm. i stedet for de 3 grader, der var derinde før.

Nu skal jeg så beregne trykket efter at køleskabet er blevet lukket igen og har værert lukket et stykke tid. Køleskabet er lufttæt.

Er det Charles lov, man skal have fat i eller hvad?

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. februar 2004 af iB (Slettet)

Start hellere med Idealgasloven (Charles lov er et special-tilfælde af den):
P*V=n*R*T

Hvor
n = 1 mol (fx; skal bare være konstant)
R = 1 [en eller anden enhed](fx; skal bare være konstant)

Så deler du det op i et før-tilfælde (1), og et efter-tilfælde (2):
P1 = 1 atm
P2 = ? atm
T1 = 25 grader Celcius (!!)
T2 = 3 grader Celcius
og V1 = V2

-Isoler V i før- og i efter-ligningen:

V1=1*1*T1/P1

V2=1*1*T2/P2

V1=V2
=> 1*1*T1/P1=1*1*T2/P2
<=> T1/P1=T2/P2

Voila: en ligning med en ubekendt :-)

V = 1 m3 (fx; skal bare være konstant)
n = 1 mol (fx; skal bare være konstant)
R = 1 [en eller anden enhed](fx; skal bare være konstant)

Brugbart svar (0)

Svar #2
05. februar 2004 af iB (Slettet)

Hov: de sidste 3 linier var et uheld...

Svar #3
05. februar 2004 af Averell (Slettet)

Mange tak. Det er lige med at få den gode idé, når der ikke er nogle eksempler.

Ang. R: er det virkelig ligegyldigt, om man vælger gaskonstanten på 8,31 Pa m^3/mol K eller bare et tilfældigt tal?

Jeg går ud fra, at udråbstegnet ved Celsius er et vink med en vognstang om at der skal omregnes til Kelvin.

Brugbart svar (0)

Svar #4
05. februar 2004 af iB (Slettet)

Du forkorte jo R væk, så ja; det er lige meget (bare vær opmærksom på at dine enheder passer)

Udråbstegnet var faktisk mere for at gøre opmærksom på, at du faktisk her kan regne i celcius, da du ender med en relativ og ikke absolut temp.

Svar #5
05. februar 2004 af Averell (Slettet)

Nårh yes, selvfølgelig, når de pædagogiske omveje springes over. Jeg fik 0,93 atm.

Skriv et svar til: Beregning af tryk (1.g)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.