Fysik

inertimoment for fysisk pendul hjælp...

06. februar 2004 af starF (Slettet)
jeg er ved at skrive sso, og skal nu til at bestemme inertimomentet for en fysisk pendul. Pendulet består af en homogen stang som er ophængt så den kan dreje omkring massemidtpunktet på stangen, men derudover sidder der en lod på hver side, som man kan justere på. Mit forsøg går ud på at justere på disse lodder hvorved jeg prøver at måle pendulets svingningstid, det har jeg så fundet ud af. Men jeg skal eftervise sætningen om, at svingningstiden kan beregnes ved T=(I/(m*a*g))^(1/2), men jeg ved ikke hvordan jeg skal beregne I. Er det bare summen af stagens I, og de to lodders I? Nej vel, når man justere på lodderne, så ændrer intertimomentet omkring drejningsaksen jo. Hm jeg er rimelig lost. Jeg håber der en venlig sjæl som kan hjælpe.

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. februar 2004 af Peden (Slettet)

Jeg er ikke helt klar over hvad du mener. Sidder her med et kapitel i min fysikbog omhandlende "Roatation of a rigid object about a fixed axis". Det lader til at det er noget du kan bruge.

K(kinetisk energi) = ½I*w^2.

Der står følgende:
"The moment of inertia is a measure of the resistance of an object to changes in its rotational motion, just as mass is a measure of the tendency of an object to resist changes in its linear motion".

Er det det du leder efter?

Svar #2
06. februar 2004 af starF (Slettet)

Det du sidder med er rotation af et legeme om en akse. Rotationsenergien kan derved beskrves ved: K(kinetisk energi) = ½I*w^2. Det jeg leder efter er hvorledes, jeg kan bestemme inertimomentet for en fysisk pendul.

Svar #3
06. februar 2004 af starF (Slettet)

Men tak for hjælpsomheden.

Brugbart svar (0)

Svar #4
07. februar 2004 af Peden (Slettet)

Her står: W = sqrt((m*g*d)/I) hvor d er "snorens" længde.

Jeg kan godt udlede den hvis det er.

Brugbart svar (0)

Svar #5
07. februar 2004 af Peden (Slettet)

"Men jeg skal eftervise sætningen om, at svingningstiden kan beregnes ved T=(I/(m*a*g))^(1/2), "

Skal du eftervise sætningen ved udledning eller hvordan?

Brugbart svar (0)

Svar #6
07. februar 2004 af riquelme (Slettet)

Inertimomentet _er_ summen af stangens og loddernes individuelle inertimomenter...

Brugbart svar (0)

Svar #7
07. februar 2004 af riquelme (Slettet)

For et fysisk pendul gælder: T = 2*pi*sqrt(I/(mgd)), hvor I er inertimomentet af pendulet og d er afstanden til tyngdepunktet.

Brugbart svar (0)

Svar #8
07. februar 2004 af riquelme (Slettet)

ups.. det har du jo skrevet.. inertimomentet kan du som sagt finde som summen af de individuelle inertimomenter for stang + lodder, mens d bare er afstanden fra ophængningspunktet til tyngdepunktet (=massemidtpunktet)

Svar #9
07. februar 2004 af starF (Slettet)

Jo tak det har jeg fundet ud af. TAK TAK.

Skriv et svar til: inertimoment for fysisk pendul hjælp...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.