Fysik
rettelse, det tager kun 2 min.
12. september 2006 af
Casper2 (Slettet)
Opgave 1)
Et lod med en amplitude på 6,5 cm i en fjeder med fjederkonstanten 100N/m.
a) bregn fjederenergien, når loddet befinder sig i 4,0cm fra ligevægtsstillinge:
E = 0,5 * k * x^2 ´= 0,5*100N/m*0,04m = 2J
b) beregn det svingende systems totale energi:
E = 0,5 * k * A^2 = 0,5 * 100N/m * 0,065^2 = 0,21J
c) beregn loddets kinetiske energi, når den befinder sig 4,0 cm fra ligevægtsstillingen:
tænkte på at bruge formlen E = 0,5 * k * A^2 - 0,5*k*x^2, er det korrekt?
d)loddets fart:
tænkte på at bruge formlen E = 0,5 * m * v^2
Et lod med en amplitude på 6,5 cm i en fjeder med fjederkonstanten 100N/m.
a) bregn fjederenergien, når loddet befinder sig i 4,0cm fra ligevægtsstillinge:
E = 0,5 * k * x^2 ´= 0,5*100N/m*0,04m = 2J
b) beregn det svingende systems totale energi:
E = 0,5 * k * A^2 = 0,5 * 100N/m * 0,065^2 = 0,21J
c) beregn loddets kinetiske energi, når den befinder sig 4,0 cm fra ligevægtsstillingen:
tænkte på at bruge formlen E = 0,5 * k * A^2 - 0,5*k*x^2, er det korrekt?
d)loddets fart:
tænkte på at bruge formlen E = 0,5 * m * v^2
Svar #3
13. september 2006 af mathon
du har glemt at kvadrere x under beregningen af 1/2*k*x^2!
E = 0,5 * k * x^2 ´= 0,5*100_N/m*0,04_m = 2_J
som så rettelig
giver
0,5*100_N/m*(0,04_m)^2 = 0.08_J
b) OK
det så jo lidt mærkeligt ud, at fjederenergien i afstanden 4 cm (2_J var beregnet større end det svingende systems totalenergi (0.21_J)!
c)
tankegang korrekt:
med rette størrelser:
E = 0,5 * k * A^2 - 0,5*k*x^2=
0.21_J-0.08_J=0.13_J
d)
tankegang udmærket, men du mangler m
i E=0,5*m*v^2
men i fjederens nederste amplitude-stilling, hvor hastigheden er 0, ækvivalerer fjederkraften og loddets tyngde hinanden - idet vi regner fjederens masse for forsvindende i forhold til loddets masse.
Heraf
T_lod=F_fjeder
m*g=100_N/m*0.065_m
m*9.8_m*s^-2=6.5_N
eller
m=6.5_N/(9.8_m*s^-2)=0.66_kg
så kan du beregne v af
E_kin=0,5*m*v^2=0.13_J
E = 0,5 * k * x^2 ´= 0,5*100_N/m*0,04_m = 2_J
som så rettelig
giver
0,5*100_N/m*(0,04_m)^2 = 0.08_J
b) OK
det så jo lidt mærkeligt ud, at fjederenergien i afstanden 4 cm (2_J var beregnet større end det svingende systems totalenergi (0.21_J)!
c)
tankegang korrekt:
med rette størrelser:
E = 0,5 * k * A^2 - 0,5*k*x^2=
0.21_J-0.08_J=0.13_J
d)
tankegang udmærket, men du mangler m
i E=0,5*m*v^2
men i fjederens nederste amplitude-stilling, hvor hastigheden er 0, ækvivalerer fjederkraften og loddets tyngde hinanden - idet vi regner fjederens masse for forsvindende i forhold til loddets masse.
Heraf
T_lod=F_fjeder
m*g=100_N/m*0.065_m
m*9.8_m*s^-2=6.5_N
eller
m=6.5_N/(9.8_m*s^-2)=0.66_kg
så kan du beregne v af
E_kin=0,5*m*v^2=0.13_J
Skriv et svar til: rettelse, det tager kun 2 min.
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
