Dansk

hurtig hjælp, tak

13. september 2006 af Lisa02 (Slettet)
hejsa.

"Changerede" er det samme som at skinne?
Kan man så godt sige: "solens stråler changerede ind gennem gardinerne"

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. september 2006 af eightx2 (Slettet)

Changere betyder egentlig at skifte mellem forskellige farvenuancer alt efter belysningen, = spille.

Svar #2
13. september 2006 af Lisa02 (Slettet)

nåå.. hehe, så den kan da ikke bruges i den sammehæng:p
hvad kan man måske sige i stedet for "skinnede" altså i sammenhæng med den sætning:
"solnes stråler skinnede ind gennem gardinerne"

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. september 2006 af eightx2 (Slettet)

Lyse eventuelt.

Brugbart svar (0)

Svar #4
13. september 2006 af FredeW (Slettet)

"Lyste" måske...
Hvad er der galt med skinnede?

Svar #5
13. september 2006 af Lisa02 (Slettet)

Jeg vil bare bruge nogle nye ord :-)
Kan man godt sige dettte:
Jeg havde en dejlig instinktiv/instinkt om at dagen ville være enestående.
^^ Jeg ved bare ikke hvilken af disse to, skal bruges^^

Brugbart svar (0)

Svar #6
13. september 2006 af eightx2 (Slettet)

Instinktiv er et adjektiv, som du ikke kan bruge i denne sammenhæng.
Brug instinkt, som er et substantiv. Husk at det hedder "et instinkt".

Brugbart svar (0)

Svar #7
13. september 2006 af FredeW (Slettet)

"Instinkt" lyder ikke godt der.

"Instinktiv" er et tillægord, så derfor må du have et navneord, det kan lægge sig op af. "Fornemmelse" kunne måske bruges.

Brugbart svar (0)

Svar #8
13. september 2006 af jgthb (Slettet)

#2
En hel del ting. Hvis du vil have synonymer, kan Aschehougs ordbog byde på disse:
stråle, glimre, glitre, glinse, opalisere, (og faktisk også til min store overraskelse:) changere, lyse.

Du kan jo også omformulere sætning, så der åbner sig nye døre.

Angående changere, så må jeg tilslutte mig Eightx2. Jeg har aldrig stødt på ordet i den betydning, og kan heller ikke finde belæg for det i ODS eller Korpus (to opslagsbøger).

#5
Nej, det virker meget forlorent og den ene også forkert.

Svar #9
13. september 2006 af Lisa02 (Slettet)

Hm.. nu er jeg forvirred.
Den ene siger, instinkt og den anden instinktiv.
Jeg tror selv at instinkt er bedre, da det er et navneord.

Jeg bruger word... Da jeg skrev: fornemmelse, kom bl.a. instinkt frem..

Brugbart svar (0)

Svar #10
13. september 2006 af jgthb (Slettet)

#9
Da jeg skrev den ene, mente jeg ikke den første. Bare den ene af dem. Men lad være med at bruge ordet overhovedet. Brug i stedet fornemmelse.

Svar #11
13. september 2006 af Lisa02 (Slettet)

#8
kan man godt bruge opaliser?
Det opaliserede gennem gardinet.
- nej vel :s

Svar #12
13. september 2006 af Lisa02 (Slettet)

# 10
Det nok bedre. :-)

Brugbart svar (0)

Svar #13
13. september 2006 af jgthb (Slettet)

#11
Næppe. Jeg kender ikke ordet, men det lyder teknisk og i så fald ikke bruges i denne sammenhæng.

Det lader til, at du er blevet smittet med samme fremmedordsforelskelse, som jeg havde i 7-9. klasse. Du vil nok komme dig over denne skrækkelig sygdom, når du begynder i gymnasiet.

Svar #14
13. september 2006 af Lisa02 (Slettet)

#11

Haha, ja mon ike :-)

Det er bl.a. fordi min lærer sagde, at jeg skulle lave en lille opgave med svære ord. Bl.a. fremmedord.

Kan i skrive nogen?

Brugbart svar (0)

Svar #15
13. september 2006 af jgthb (Slettet)

Find en fremmedordbog frem. Der skulle du nok kunne finde nogle få stykker.

Danske ord kan du finde på http://ordnet.dk/ods/.
Men ellers kan jeg godt nævne nogle få, hvis du vil have nogle gode, brugbare ord.

Svar #16
13. september 2006 af Lisa02 (Slettet)

ja, meget gerne :-)

Brugbart svar (0)

Svar #17
13. september 2006 af jgthb (Slettet)

hvor mange skal du bruge, i hvilken sammenhæng og skal det være en bestemt type?

Svar #18
13. september 2006 af Lisa02 (Slettet)

Hmm.. nej det er lige meget bare nogen gode.
Jeg skriver bl.a. om min weekend, den var god, sjov, fantastisk, hyggelig.
Der var en sjov fødselsdag, med gæster.
Måske noget i den retning?

Ellers, også bare nogen tilfældige..

Svar #19
13. september 2006 af Lisa02 (Slettet)

Gerne flest som muligt :-)

Brugbart svar (0)

Svar #20
13. september 2006 af jgthb (Slettet)

Her er en række tilfældige ord. Alle ordene skal selvfølgelig slås op for at forstås. Så du kan ikke bare tage et af dem og bruge det i en forkert kontekst. Om din dag kan du måske bruge ordet ypperlig.

forborgen, adj. = hemmelig
frage, verb. = forhøre sig om noget
gammen, sub. = glæde
genne, verb. = danne hindring eller styre
gno, verb. = jamre
gnældre, verb. = skrige, skænde
gran, adj. = smuk, dygtigt (og en masse andre ting)
grel, adj. = uskønt, skarp
gubre, verb. = ryste af kulde
hejle, verb. = være sløj

Forrige 1 2 Næste

Der er 25 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.