Kemi

Hjæl til pH- beregning

28. september 2006 af Lama1 (Slettet)
Hej er der en af jer der kan hjælpe med denne pH-beregning.

Beregn pH af:

40ml Destilleret vand + 1,6 ml 0,1 M HCl

Håber der er en der kan hjælpe:)

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. september 2006 af Maelkeboette (Slettet)

Hvis du selv har prøvet at regne lidt, så skriv det ind, så vil jeg gerne hjælpe dig videre...

Hvis du ikke kan komme i gang overhoved, så vil jeg forslå du starter med at vinde stofmængden af HCl

Maria

Svar #2
28. september 2006 af Lama1 (Slettet)

Stofmængden beregnes således:

n= m/M

m = 1,8 ml
M = H + Cl
M= 1,00797 + 35,453 = 36,46097

n = 1,8/ 36,46097 = 0,04

Passer det?

Brugbart svar (0)

Svar #3
28. september 2006 af Maelkeboette (Slettet)

Nej, det passer ikke helt.. Da du ikke har massen i g.

Du skal til at starte med bruge formlen c=n/V

Svar #4
28. september 2006 af Lama1 (Slettet)

ja det kom jeg også i tanke om..

Formlen kommer til at se sådan ud:

n =c*V

Volumen er 1,8 ml
c = 0,1 M


Svar #5
28. september 2006 af Lama1 (Slettet)

Nej, sorry det er 1,6 ml

Brugbart svar (0)

Svar #6
28. september 2006 af dnadan (Slettet)

benyt formlen:
n(HCl)=c*V for at bestemme stofmængden af saltsyre.
Her er
c= koncentrationen(M)
V= volumen(L)
n= stofmængden(mol)

Herefter kender du stofmængden af saltsyre, nu finde du saltsyren nye koncentration i de: 40mL+4,6mL

Dette gøres igen vha. formlen:
n(HCl)=c*V

Når du har fundet den nye koncentration, benytte du at:
Cs=[H3O+] og hermed kan pH findes ved:
pH=-log(Cs)

Hvor Cs, er den formelle koncentration af syren( i dette tilfælde saltsyre)

Svar #7
28. september 2006 af Lama1 (Slettet)

Tusind tak :):)

Men hvordan fik du 4,6?

Brugbart svar (0)

Svar #8
28. september 2006 af dnadan (Slettet)

#7 mente nu også 1,6mL, en mindre fejl... :) Men godt du lige så det:)

Svar #9
28. september 2006 af Lama1 (Slettet)

n (HCl)C*V =0,1*41,6 = 4,16

Nu har jeg stofmængden?

Brugbart svar (0)

Svar #10
28. september 2006 af Maelkeboette (Slettet)

Nej...
Du har kun koncentration af 1,6 ml HCl
Derfor vil udregningen se så ledes ud:
n(HCl) = C(HCl) * V(HCl) = 0,1M*0,0016L=0,00016mol

Husk at bruge de rigtig enheder:
C - mol/L=M
V - L
n - mol

Brugbart svar (0)

Svar #11
28. september 2006 af Maelkeboette (Slettet)

Nu kan du finde opløsningens nye koncentration, ved at bruge formlen:
C=n/V

Svar #12
28. september 2006 af Lama1 (Slettet)

Nu skal jeg bruge denne formel

Cs=[H3O+]
pH=-log(Cs)
-log(0,0016L)=pH



Brugbart svar (0)

Svar #13
28. september 2006 af sapiens (Slettet)

#12
Du har i hvert fald lavet en fejl et elelr andet sted, for c kan aldrig have L som enhed.

Svar #14
28. september 2006 af Lama1 (Slettet)

upss ja..det rigtigt

Først beregne den nye koncentration

C= n/v

0,0016/0,00016 = 0,1

Brugbart svar (0)

Svar #15
28. september 2006 af Maelkeboette (Slettet)

Du er nød til først at udregne koncentrationen efter den formel jeg lige har givet dig...

Du har jo ikke koncentrationen endnu, så det er helt umuligt at udregne pH endnu..

Du skal holde lidt mere styr på dine enheder. Koncentrationen har enheden M.

Brugbart svar (0)

Svar #16
28. september 2006 af Maelkeboette (Slettet)

Husk på at du lige har tilsat 40 ml vand.. Så V er ikke længere 1,6 ml..

Skriv et svar til: Hjæl til pH- beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.