Fysik

a for en kasse på skråplan

07. oktober 2006 af Virania (Slettet)
Jeg har fået opgaven:

En klods, med massen 5kg, befinder sig på et glat skråplan, der hælder 35 grader med vandret. En snor forbinder klodsen over en friktionsfri trisse med et frithængende lod, masse på 3,5 kg.

Bestem accelerationen af klodsen

facit: 0,73

Mit eget forsøg på at løse opg:

(m(1)+m(2))/(m(2)-m(1)) *9,82
(5+3,5)/(3,5-5) *9,82=-55,65



Jeg kan ikke finde ud af hvad jeg gør galt

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. oktober 2006 af Martinen (Slettet)

accelerationen kan ikke være negativ

Ft=m*g Ft=3,5kg*9,82N/kg=34,37N

F=m*a -> a=F/m a=34,37N/5kg=6,874

Brugbart svar (0)

Svar #2
08. oktober 2006 af iB (Slettet)


#1
Jo, acceleration kan uden problemer være negativ! En bil har fx en negativ acceleration i kørselsretning, når den bremser. Det kommer bare an på i hvilken retning du definere bevægelsen.

Din anden linje er også forket, fordi du glemmer at tage højde for tyngdekraften på den anden klods. Lig også mærke til, at du ikke får det fasit som opgives i #0

#0
Jeg ved ikke helt hvilken formel du har gang i, men det du skal gøre (og som #1 også har forsøgt på) er at finde de to snorrekræfter der er fra hvert lod og hen mod trissen.

Den første snorrekraft fra 3,5kg loddet har #1 regnet rigtig. Der er i midlertid ingen grund til at regne den sidste udregning, og man kan gerne bare stoppe ved resultatet: 3,5 kg * g = F_1

Den anden hvor 5kg loddet ligger på et skrå plan er lidt mere besværlig. Siden skråplanet er glat, så er den eneste kraft, som virker på klodsen (ud over snorrekraften) tyngdekraften, g. Hvis vi projekterer tyngdekraften op på skråplanet. Dermed bliver den anden snorrekraft: sin(35) 5 kg * g = F_2

Nu troede jeg så, at man enkelt kunne udregne den resulterende kraft som F_1 - F_2 og så lige som #1 finde accelerationen fra F = m * a. Desværre stemmer mit resultat ikke med det fasit du opgiver. Kan du have skrevet et eller andet forkert, eller også er jeg måske helt galt på den.

Svar #3
08. oktober 2006 af Virania (Slettet)

#1 nej jeg har tjekket at det er det rigtige jeg har skrevet ind, og tjekket det flere gange. Jeg har haft en ide om at facitlisten måske er forkert, men min lærer siger at den passer.

Jeg bruger bare din løsning til opgaven, det ser mere rigtigt ud end mit.

PS den formel jeg havde gang i er formlen fra Atwoods faldmaskine

Svar #4
08. oktober 2006 af Virania (Slettet)

Hov - ups

Glemte at skrive tak for svarene, er meget glad for dem

Svar #5
08. oktober 2006 af Virania (Slettet)

#2 hvis man anvender formlen F=ma tilsidst så er det den samlede kraft man dividere - er det så ikke også den samlede masse man skal dividere med? (5+3,5)

hvis det er det får jeg det nemlig til 0,71, og så er det bare fordi at jeg ikke har taget alle decimalerne med i mellemregningerden at resultatet afvige fra facit med 0,02?

Brugbart svar (0)

Svar #6
08. oktober 2006 af Mahinth (Slettet)

jamen du skal jo lige huske at der står det er på skråplan på 35 grader--- det skal du vidst også bruge :D
ved ikk lige helt hvorn.. (men er hel ikk sikker)

Svar #7
08. oktober 2006 af Virania (Slettet)

#6 det har jeg jo brugt

jeg følger #2 vejledning og i det sidste trin efter at jeg har trukket de to kræfter fra hinanden, skal jeg anvende den resulterende kraft i formlen f=ma

jeg tænkte så på om man kunne anvende den samlede masse til divisionen. Jeg får ngt der ligner det rigtige resultat men tænkte på at det måske bare var et (u)held

Brugbart svar (0)

Svar #8
09. oktober 2006 af QaZZaQ

F1=m1*g
F2=m2*g*sin(35)

F_res =F1-F2

a=F_res/(m1+m2)

Da det jo er begge klodser, som påvirkes af den resulterende kraft.

Ved korrekte udregninger giver dette facit. Så ingen fejl der.

Skriv et svar til: a for en kasse på skråplan

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.