Matematik
2. gradspolynomier fra virkeligheden
10. oktober 2006 af
aabfan (Slettet)
Hej,
Har fået spørgsmålet:
Giv et eksempel/problem fra "virkeligheden", som beskrives/behandles ved brug af 2. gradspolynomier.
Men forstår simpelthen ikke hvad jeg skal gøre, har fået en hint fra min lærer om det kunne måske være en god ide, at kigge på en parabol. Men forstår ikke hvordan jeg skal begynde og hvad der skal besvares?
Har fået spørgsmålet:
Giv et eksempel/problem fra "virkeligheden", som beskrives/behandles ved brug af 2. gradspolynomier.
Men forstår simpelthen ikke hvad jeg skal gøre, har fået en hint fra min lærer om det kunne måske være en god ide, at kigge på en parabol. Men forstår ikke hvordan jeg skal begynde og hvad der skal besvares?
Svar #1
10. oktober 2006 af Waterhouse (Slettet)
Lad os sige jeg en dag får lyst til at begå selvmord. Jeg er lidt af en drama-queen, så det skal ske med pomp og pragt. Derfor beslutter jeg mig for at kaste mig ud fra en høj bygning - f.eks. Eiffeltårnet, som er 300 meter højt. Af diverse årsager vil jeg gerne vide hvor lang tid jeg har til at lade mit liv passere revy før jeg rammer jorden.
Her kommer andengradspolynomierne mig til hjælp. Man kan vise, at der gælder følgende sammenhæng mellem den tid jeg har faldet (den kalder vi t), og den afstand jeg har faldet (den kalder vi s). Matematisk kan vi skrive det som:
s=½*g*t^2
hvor g er tyngdeaccelerationen 9,82 m/s^2. I det konkrete tilfælde er s=300, så der skal vi løse ligningen
300=½*9,82*t^2
Her kommer andengradspolynomierne mig til hjælp. Man kan vise, at der gælder følgende sammenhæng mellem den tid jeg har faldet (den kalder vi t), og den afstand jeg har faldet (den kalder vi s). Matematisk kan vi skrive det som:
s=½*g*t^2
hvor g er tyngdeaccelerationen 9,82 m/s^2. I det konkrete tilfælde er s=300, så der skal vi løse ligningen
300=½*9,82*t^2
Svar #2
10. oktober 2006 af Sentinox (Slettet)
Et eksempel fra gymnasieniveaufysik, er en kasteparabel.
For lidt videregående problemer kan f.eks. momentfordelingen i en bjælke belastet med en jævnt fordelt last beskrives vha. en parabel.
Med hensyn til en parabol, mener jeg normalt at man benytter hyperbler til at beskrive disse.
//Sentinox
For lidt videregående problemer kan f.eks. momentfordelingen i en bjælke belastet med en jævnt fordelt last beskrives vha. en parabel.
Med hensyn til en parabol, mener jeg normalt at man benytter hyperbler til at beskrive disse.
//Sentinox
Skriv et svar til: 2. gradspolynomier fra virkeligheden
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
