Matematik

differentier et udtryk

26. november 2006 af tumle (Slettet)
Hej, jeg sidder lige med et udtryk som jeg prøver at differentier, men jeg kan ikke helt finde ud af det. kan i hjælpe?

a^x/ln(x)

På forhånd mange tak

Mange hilsner
Rasmus

Svar #1
26. november 2006 af tumle (Slettet)

Hov det må i undskylde, det gik lidt hurtigt, udtrykket hedder:

a^x/ln(a)

hehe.. sorry..

Brugbart svar (0)

Svar #2
26. november 2006 af ibibib (Slettet)

Da (a^x) = a^x·lna er

(a^x/ln(a))' = a^x

Svar #3
26. november 2006 af tumle (Slettet)

ja så ville en mellemregning være:

a^x·ln(a)/ln(a)

og så går ln(a) ud, men skal ln(a) under brøkstregen ikke også differentieres? Jeg kan ikke helt se det, men skal jeg ikke bruge regnereglen:

(f/g)'(x)=f'(x)·g(x)-f(x)·g'(x)/(g(x))^2

Måske du ville uddybe lidt hvordan du er kommet frem til det? så ville jeg være super glad.

venlige hilsner
Rasmus

Brugbart svar (0)

Svar #4
26. november 2006 af allan_sim

#3.
Tænk på, at dit udtryk kan skrives som

a^x/ln(a) = 1/ln(a) * a^x

da det at dividere med ln(a) er det samme som at gange med 1/ln(a).

Eftersom ln(a) er en konstant, lader du blot 1/ln(a) stå, når du differentierer.

Svar #5
26. november 2006 af tumle (Slettet)

Kanont, mange tak, det var lige det der skulle til for min forståelse, dejlig simpelt :o)

Igen mange tak! :o))

Mange venlige hilsner
Rasmus

Skriv et svar til: differentier et udtryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.