Kemi

E_a, hvordan finder jeg den?

27. november 2006 af Christinana (Slettet)
E_a er aktiveringsenergien for en reaktion. Hvis jeg har et tilfældigt reaktionsskema, fx.

N2 + 3 H2 <-> 2 NH4

hvordan finder jeg så E_a?

Kan jeg slå det op i databogen eller udregne på baggrund af de enkelte stoffers energi (ligesom en entalpiberegning, eller er det bestemt eksperimentielt?

Svar #1
27. november 2006 af Christinana (Slettet)

hmm, kan E_a ~ deltaH(generelt, ikke kun ovenstående reaktion)? hvorfor, hvorfor ikke?

H = entalpi

Brugbart svar (0)

Svar #2
27. november 2006 af sigmund (Slettet)

Kig efter Arrhenius' ligning i din bog. En beregning af aktiveringsenergien må bygge på resultater fra et eksperiment, og kan ikke beregnes ud fra et reaktionsskema alene. (Dette fremgår i hvert fald af min grundbog "Chemical Principles" af Steven Zumdahl -- jeg ved ikke om dem, der læser kemi på universitetet, kan sige noget andet om dette.)

Svar #3
27. november 2006 af Christinana (Slettet)

Det et netop Arrhenius-ligning :)

ok, så bliver jeg nok bare nødt til at acceptere, at det ikke kan beregnes.

PS - Hvis det kan udregnes på teoretisk basis:
Hvis det er meget over 3g-niveau, så er lige ligeglad med hvordan det skal gøres, bare _om det er muligt_ :p
Men jeg foretrækker self. en forklaring eller link :p

Brugbart svar (0)

Svar #4
27. november 2006 af mathon

N2 + 3 H2 <-> 2 NH3

se
http://peecee.dk/?id=11492

Svar #5
27. november 2006 af Christinana (Slettet)

#4
tusind tak for linket! Fedt at du gad at scanne det ind og alt muligt.
Det ser ud til at være en god bog, kunne du evt. give mig forfatter+titel?

Jeg skal måske skrive SSO i kemi om reaktionshastighed og ligevægt, så jeg prøver lige at undersøge hvad man kan skrive om det (det meste er jo allerede dækket i pensum)

:)

Brugbart svar (0)

Svar #6
27. november 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Aktiveringsenergien kan ikke udregnes på baggrund af termodynamiske tabelværdier.

F.eks. deltaH for denne reaktion siger kun noget om beliggenheden af udgangs- og slutpositionen. Aktiveringsenergien er forskellen mellem transition state og udgangsposition. Og der er kun kinetiske målinger (dvs. reaktionshastighedsmålinger) som kan give Ea.

Brugbart svar (0)

Svar #7
27. november 2006 af mathon

#5

Almen Kemi
af
K.A.Jensen - tidligere professor ved KU
Gjellerup 1970 - kun antikvarisk

ISBN 87 13 00931 1

Svar #8
27. november 2006 af Christinana (Slettet)

#7 tak, skal se på det :)

#6
bare så jeg har forstået det korrekt... For en reaktion
a A + b B -> c C
har man bestemt hastighedsustrykket til at være
v = k*[A]^m*[b]^n
Så bestemmer man eksperimentielt hastigheden v og [A], [B], og på baggrund af Arrhenius-ligning bestemmer man E_a?
Hvordan bestemmer man så k_0 (A)?

Arrheniusligning:
k = k_0 *exp(-E_a/RT)

Svar #9
27. november 2006 af Christinana (Slettet)

hov, bare slet (A) i

"Hvordan bestemmer man så k_0 (A)? "

Brugbart svar (0)

Svar #10
28. november 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Man er nødt til at foretage eksperimentet ved minimum to forskellige temperaturer, da det er det mindste der kræves for at kunne bestemme Ea. Helst gerne ved flere forskellige temp.

Så plotter man lnk mod 1/T, hvor så hældningen er -Ea/R, og ekstrapoleres mod 1/T=0, så finder du k_o (stødtallet).

Skriv et svar til: E_a, hvordan finder jeg den?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.