Kemi
pH beregning - hjælp?
03. december 2006 af
Malene2005 (Slettet)
Ølflasker renses inden genbrug med >> Skylleuld <<, som er 2-3 masse% NaOH i vand. >> Kaustisk soda <<, som omtales i avisudklippet, er NaOH.
1) Beregn pH i skyllelud indholdende 3% NaOH
2) I den omtalte pilsner målte man pH = 11,7. Beregn[OH-]i pilsneren.
Pilsner indeholde CO2 og HCO3-, som reagerer med OH-. Men det er kompliceret at regbe på, så vi vil - i denne sammenhæng - betragte øl som det rene vand!
3) Beregn hvor stort volumen skyllelud (3% NaOH) der var i flasken inden påfyldning af øl, hvis pH = 11,7 efter påfyldning af øl. Undersøg selv, hvor meget en ølflaske rummer - hvis du ikke ved det i forvejen.
Jeg aner slet, slet ikke hvordan jeg skal gribe den her opgave an. Nogen som kan hjælpe en smugle?
På forhånd mange tak.
1) Beregn pH i skyllelud indholdende 3% NaOH
2) I den omtalte pilsner målte man pH = 11,7. Beregn[OH-]i pilsneren.
Pilsner indeholde CO2 og HCO3-, som reagerer med OH-. Men det er kompliceret at regbe på, så vi vil - i denne sammenhæng - betragte øl som det rene vand!
3) Beregn hvor stort volumen skyllelud (3% NaOH) der var i flasken inden påfyldning af øl, hvis pH = 11,7 efter påfyldning af øl. Undersøg selv, hvor meget en ølflaske rummer - hvis du ikke ved det i forvejen.
Jeg aner slet, slet ikke hvordan jeg skal gribe den her opgave an. Nogen som kan hjælpe en smugle?
På forhånd mange tak.
Svar #1
03. december 2006 af Malene2005 (Slettet)
Det skal sige at der ikke står noget relevant i den der avisartikel, som opgaven henvender til.
Svar #2
03. december 2006 af Kemiersjov (Slettet)
Ad 1.
3% = 30 g/l. Find da koncentrationen af NaOH i mol/l. Da NaOH er en stærk base er koncentrationen af NaOH lig med koncentrationen af OH.
Hvis du så udnytter, at [H+]*[OH-]=10^-14, kan du let finde [H+] og dermed er du i hus.
Ad 2.
I denne opgave gør du det samme som i 1 bare "baglæns"!. Altså Find [H+], find [OH-] og omregn til % eller g/l.
Ad 3.
Når du gar koncentationan af NaOH i skyllelud og i flasken, findes indholdet af skyllelud i flasken ved forholdsregning
3% = 30 g/l. Find da koncentrationen af NaOH i mol/l. Da NaOH er en stærk base er koncentrationen af NaOH lig med koncentrationen af OH.
Hvis du så udnytter, at [H+]*[OH-]=10^-14, kan du let finde [H+] og dermed er du i hus.
Ad 2.
I denne opgave gør du det samme som i 1 bare "baglæns"!. Altså Find [H+], find [OH-] og omregn til % eller g/l.
Ad 3.
Når du gar koncentationan af NaOH i skyllelud og i flasken, findes indholdet af skyllelud i flasken ved forholdsregning
Skriv et svar til: pH beregning - hjælp?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
