Fysik
Behøver al hjælp
03. december 2006 af
Krakatau7 (Slettet)
Jeg har fået denne opgave stillet... Har i grunden opgivet den, men hvis nogen kan give mig retningslinier for hvordan den skal løses, vil jeg gerne give den et forsøg.
En dobbeltladet iltion O2- med ladning q = -2e bevæger sig langs x-aksen ind mod centrum af en ring med radius R = 0,10 m. X-aksen er vinkelret på ringens plan. Ringen er homogent opladet med en total ladning, Q = 1,00 10-9C.
Illustration .
_ | R
Va |
.------->---------.---------------------------------> x
A x |
|
(så skal I forestille jer en cirkel med radius R
I punkt A, 100 m, fra ringens centrum har iltionen en fart, vA, så totalenergien er, Etot = 0,00 eV. I punkt A er det elektrostatiske potential (spændingen), VA = 0,09 volt.
1) Opstil et udtryk for spændingen (det elektrostatiske potential), V(x), som funktion af x i et vilkårligt punkt på x-aksen. Find talværdien af vA.
2) Find iltionens fart, vO, når den passerer ringens centrum.
3) Argumenter for at kraften, Fx(x), på ionen på et vilkårligt sted af x-aksen er rettet langs denne, og vis at F_x(x) kan skrives:.
F_x(x) =q*Q/4*Pi*Eo * x/(x^2+R^2)^(3/2)
En dobbeltladet iltion O2- med ladning q = -2e bevæger sig langs x-aksen ind mod centrum af en ring med radius R = 0,10 m. X-aksen er vinkelret på ringens plan. Ringen er homogent opladet med en total ladning, Q = 1,00 10-9C.
Illustration .
_ | R
Va |
.------->---------.---------------------------------> x
A x |
|
(så skal I forestille jer en cirkel med radius R
I punkt A, 100 m, fra ringens centrum har iltionen en fart, vA, så totalenergien er, Etot = 0,00 eV. I punkt A er det elektrostatiske potential (spændingen), VA = 0,09 volt.
1) Opstil et udtryk for spændingen (det elektrostatiske potential), V(x), som funktion af x i et vilkårligt punkt på x-aksen. Find talværdien af vA.
2) Find iltionens fart, vO, når den passerer ringens centrum.
3) Argumenter for at kraften, Fx(x), på ionen på et vilkårligt sted af x-aksen er rettet langs denne, og vis at F_x(x) kan skrives:.
F_x(x) =q*Q/4*Pi*Eo * x/(x^2+R^2)^(3/2)
Svar #1
03. december 2006 af Krakatau7 (Slettet)
illustrationen gik i koks, så tryk her http://baltic5.webbyen.dk/ og klik på fysik i menuen til venstre
Svar #2
03. december 2006 af Lurch (Slettet)
spørgsmålet var oppe forleden
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=285285
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=285285
Skriv et svar til: Behøver al hjælp
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
