Kemi
stærke syrer/baser
11. december 2006 af
Peri (Slettet)
Hvad er forskellen på en stærk syre og en stærk base?
Hvordan kan man i det hele taget sammenligne deres styrke?
Hvordan kan man i det hele taget sammenligne deres styrke?
Svar #1
11. december 2006 af Einstein_15 (Slettet)
at en syre er en syre, og at en base er en base..
Er ikke sikker på hvad du spørger om.
Er ikke sikker på hvad du spørger om.
Svar #2
11. december 2006 af *CS* (Slettet)
At en stærk syre kan neutralisere en stærk base (og omvendt)? Det gør dem vel sammenlignelige?
Svar #3
11. december 2006 af mathon
generelt måles styrken overfor H2O, selv om der må tys til andre metoder for helt at klarlægge stærke syrers og basers pKs-værdierne:
svag syre:
S + H2O <--> B + H3O+
og
[H3O+]*[B]/([S]*[H2O]=K
[H3O+]*[B]/([S]=K*[H2O]
eller
[H+]*[B]/([S]=K*55.5=Ks
og tilsvarende med
svag base
hvor
B + H2O <--> S + OH-
[S]*[OH-]/([B][H2O])=K
og
[S]*[OH-]/[B]=K*55.5
[S]*[OH-]/[B]=Kb
vand er både en yderst svag syre og en yderst svag base, så med de stærke syrer og baser
er der ikke tale om en ligevægt i reaktionen med vand, da reaktionen er helt forskudt til højre - og dermed ikke en ligevægt - hvorfor man må lade de stærke syrer og baser reagere med endnu svagere baser og syrer, for at der kan komme til at foreligge en ligevægt, som danner grundlag for beregning af en Ks- og Kb-værdi, som så skal "omregnes" i forhold til H2O.
i praksis benyttes de såkalde pK-værdier defineret som
pKs = -log(Ks) og pKb = -log(Kb), så man slipper for potenser af 10.
svag syre:
S + H2O <--> B + H3O+
og
[H3O+]*[B]/([S]*[H2O]=K
[H3O+]*[B]/([S]=K*[H2O]
eller
[H+]*[B]/([S]=K*55.5=Ks
og tilsvarende med
svag base
hvor
B + H2O <--> S + OH-
[S]*[OH-]/([B][H2O])=K
og
[S]*[OH-]/[B]=K*55.5
[S]*[OH-]/[B]=Kb
vand er både en yderst svag syre og en yderst svag base, så med de stærke syrer og baser
er der ikke tale om en ligevægt i reaktionen med vand, da reaktionen er helt forskudt til højre - og dermed ikke en ligevægt - hvorfor man må lade de stærke syrer og baser reagere med endnu svagere baser og syrer, for at der kan komme til at foreligge en ligevægt, som danner grundlag for beregning af en Ks- og Kb-værdi, som så skal "omregnes" i forhold til H2O.
i praksis benyttes de såkalde pK-værdier defineret som
pKs = -log(Ks) og pKb = -log(Kb), så man slipper for potenser af 10.
Skriv et svar til: stærke syrer/baser
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
