Fysik

Hjælp til energi og nyttevirkning

09. januar 2007 af MacPeden (Slettet)
Jeg er mildt sagt ikke det store fysikgeni. Jeg skal til afsluttende eksamen i morgen, i fysik på c-niveau.

Jeg har trukket emnet "Energi og nyttevirkning" - teksten lyder:

"Prøvens første del omfatter en præsentation af emnet: Nyttevirkning, herunder hvordan man eksperimentelt kan bestemme nyttevirkningen når der koges 1L vand.

Den faglige samtale vil tage udgangspunkt i del din indledende præsentation og dels i en ønsket omtale af effekt og varmekapacitet".

Enhver der har det mindste gode råd, tips, idéer til at gribe det an osv., ville være til livreddende hjælp. På forhånd tak for hjælpen.

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. januar 2007 af mathon

se
http://peecee.dk/?id=20110

Svar #2
09. januar 2007 af MacPeden (Slettet)

Tak for linket! Det var yderst brugbart.

hvis der er nogen som kan hjælpe mig med at forstå følgende sætning ville jeg sætte stor pris på det:

"Varmekapaciteten for en mængde stof målt i gram er per definition den mængde varme målt i joule, der skal til for at ændre (hæve eller sænke) stoffets temperatur 1°C."

Vil det så sige at hvis jeg har 14 gram jern, så skal der bruges 14 joule til at hæve eller sænke jernets temperatur med 1°C?

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. januar 2007 af kleif

Nej, Varmekapaciteten har sit helt eget symbol og enhed. Det har ikke noget med vægten at gøre.

Svar #4
09. januar 2007 af MacPeden (Slettet)

Okay, men hvordan skal sætningen så forstås?

Svar #5
09. januar 2007 af MacPeden (Slettet)

Jeg tror jeg har forstået den nu, mange tak for hjælpen.

Brugbart svar (0)

Svar #6
09. januar 2007 af LykkeLamaen (Slettet)

Nyttevirkning er den del af den forbrugte energi der tilføres dit eksperiment, i dette tilfælde vandet (nytteenergi).

Nyttevirkning = nytteenergi/forbrugt-energi * 100 %

Nytteenergien når du varmer vand op kan du finde ved formlen
E = m * c * (delta)t
eller
Energi_tilført = masse * varmefylde * temperaturforskel

Massen er 1 kg for 1 L vand
Varmefylden for vand er 4180 J/(kg*Kelvin)

Den forbrugte energi er (hvis det er et elektrisk apperat) = effekt gange tid
eller
E_forbrugt = P * t

Brugbart svar (0)

Svar #7
09. januar 2007 af Rassm (Slettet)

Perspektiver til en (alternativ) energikilde, du har styr på... Find den letteste, og tag dig i agt for bilaget.

Skriv et svar til: Hjælp til energi og nyttevirkning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.