Kemi
kemi opgave
17. januar 2007 af
Roa (Slettet)
Hej
Jeg har en opgave som læreren har lavet, men som jeg ik lig forstår, og gerne vil have forklaring på det tak:
Eddikesyre,CH3COOH, og ammoniumionen, NH4^+ er svage syrer med syrestyrkekonstanten, Ks, henholdsvis 1,8*10^-5M og 5,6*10^-10M.
a) Beregn ligevægtskonstanten for reaktionen
NH4^+ + CH3COO^- -> CH3COOH + NH3
(0,324-alfa) (0,324-alfa) alfa alfa
mit spørgsmål her er hvor kommer de 0,324 fra???
og så skriver han:
1,8*10^-5 = (([H^+]*[CH3COO^-])/[CH3COOH])
5,6*10^-10=(([H^+]*[NH3])/[NH4^+])
([CH3COOH]*[NH3]/[CH3COO^-]*[NH4^+])=((5,6*10^-10)/(1,8*10^-5))=3,11*10^-5
Det er også lig med (alfa^2)/(0,324-alfa)^2
Jeg har en opgave som læreren har lavet, men som jeg ik lig forstår, og gerne vil have forklaring på det tak:
Eddikesyre,CH3COOH, og ammoniumionen, NH4^+ er svage syrer med syrestyrkekonstanten, Ks, henholdsvis 1,8*10^-5M og 5,6*10^-10M.
a) Beregn ligevægtskonstanten for reaktionen
NH4^+ + CH3COO^- -> CH3COOH + NH3
(0,324-alfa) (0,324-alfa) alfa alfa
mit spørgsmål her er hvor kommer de 0,324 fra???
og så skriver han:
1,8*10^-5 = (([H^+]*[CH3COO^-])/[CH3COOH])
5,6*10^-10=(([H^+]*[NH3])/[NH4^+])
([CH3COOH]*[NH3]/[CH3COO^-]*[NH4^+])=((5,6*10^-10)/(1,8*10^-5))=3,11*10^-5
Det er også lig med (alfa^2)/(0,324-alfa)^2
Svar #1
19. januar 2007 af Kemiersjov (Slettet)
Du skriver ikke, hvorledes alfa defineres men se lige om ikke vedlagte hjælper lidt.
Start med at opskrive de to ligevægtskonstanter. der benyttes følgende notation: A=acetat, HA= eddikesyre, NH3=ammoniak og NH4=ammonium.
K1=A*H/HA
K2=NH3*H/NH4
Beregn nu K2/K1 = NH3*HA/(NH4*A)
Hvis alfa er dissociationsgraden af eddikesyre gælder det, at alfa=A/(A+HA). Det kan hermed vises, at alfa=K1/(H+K1).
Hvis du nu udtrykker K1 ved alfa bliver dette til
K1=alfa*H/(1-alfa)
På tilsvarende vis er alfa for ammoniakligevægten også dissociationsgraden af ammoniak, hvormed alfa=NH4/(NH3+NH4), hvilket omformes til 1-alfa=NH3/(NH3+NH4). 1-alfa er på tilsvarende vis som for eddikesyreligevægten: 1-alfa=K2/(H+K2) og K2 kan nu udtrykkes ved 1-alfa på tilsvarende vis hvormed:
K2=(1-alfa)*H/alfa
Beregn nu K2/K1 ud fra disse "alfa-udtryk"
Dette kan reducer til: K2/K1=(1-alfa)^2/alfa^2
Start med at opskrive de to ligevægtskonstanter. der benyttes følgende notation: A=acetat, HA= eddikesyre, NH3=ammoniak og NH4=ammonium.
K1=A*H/HA
K2=NH3*H/NH4
Beregn nu K2/K1 = NH3*HA/(NH4*A)
Hvis alfa er dissociationsgraden af eddikesyre gælder det, at alfa=A/(A+HA). Det kan hermed vises, at alfa=K1/(H+K1).
Hvis du nu udtrykker K1 ved alfa bliver dette til
K1=alfa*H/(1-alfa)
På tilsvarende vis er alfa for ammoniakligevægten også dissociationsgraden af ammoniak, hvormed alfa=NH4/(NH3+NH4), hvilket omformes til 1-alfa=NH3/(NH3+NH4). 1-alfa er på tilsvarende vis som for eddikesyreligevægten: 1-alfa=K2/(H+K2) og K2 kan nu udtrykkes ved 1-alfa på tilsvarende vis hvormed:
K2=(1-alfa)*H/alfa
Beregn nu K2/K1 ud fra disse "alfa-udtryk"
Dette kan reducer til: K2/K1=(1-alfa)^2/alfa^2
Skriv et svar til: kemi opgave
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
