Matematik
MAT - Polynomiumsbrøk :S
07. februar 2007 af
corazón (Slettet)
Faktoriser* tæller- og nævnerpolynomierne i følgende brøk. Brug din faktorisering til at forkorte brøken. Husk at finde brøkens definitionsmængde også.
f(x)=
x^3 - 10x^2 - x + 10
---------------------
3x^2 - 24x - 27
*(Skriv begge polynomierne om til parenteser, som ganges sammen. Du skal bruge rødderne for at kunne gøre det).
---------------------------------------------------------
Okay jeg forstår bare ikke helt præcis hvad det er hun mener med spgl.?
Indtil videre har jeg gjort følgende:
Jeg lavede dem om til parenteser og gangede dem sammen. Derefter har jeg bare reduceret det hele så jeg til sidst fik :
3x^5 - 24x^4 + 180x^3 - 216x^2 - 213x - 270
Som jeg har faktoriseret til:
3(x^5 - 8x^4 + 60x^3 - 72x^2 - 71x - 90)
Hvad mener hun mon med at vi skal finde rødderne først?
f(x)=
x^3 - 10x^2 - x + 10
---------------------
3x^2 - 24x - 27
*(Skriv begge polynomierne om til parenteser, som ganges sammen. Du skal bruge rødderne for at kunne gøre det).
---------------------------------------------------------
Okay jeg forstår bare ikke helt præcis hvad det er hun mener med spgl.?
Indtil videre har jeg gjort følgende:
Jeg lavede dem om til parenteser og gangede dem sammen. Derefter har jeg bare reduceret det hele så jeg til sidst fik :
3x^5 - 24x^4 + 180x^3 - 216x^2 - 213x - 270
Som jeg har faktoriseret til:
3(x^5 - 8x^4 + 60x^3 - 72x^2 - 71x - 90)
Hvad mener hun mon med at vi skal finde rødderne først?
Svar #1
07. februar 2007 af what11 (Slettet)
Så vidt jeg kn se har du ganget tælleren og nævneren sammen. Det er næppe meningen. Du skal nok omkrive tælleren så den står på formen a(x-b)(x-c)(x-d), hvor b,c,d er rødder i udtrykket og a er tallet ganget på den højeste potens, dvs. for det øverste polynomium er a = 1, da 1*x^3. Sådan omskriver du nævneren til f(x-g)(x-h). Ud fr adet kan du sikert nemt forkorte brøkken.
Svar #2
07. februar 2007 af corazón (Slettet)
Nu ved jeg ikke hvordan man skal forkorte den...
Jeg har fået det til at blive
(x-10)*(x-1)*(x+1)
-------------------
3*(x-9)(x+1)
Hvordan kan jeg forkorte det? X'erne går ud med hinanden?
Jeg har fået det til at blive
(x-10)*(x-1)*(x+1)
-------------------
3*(x-9)(x+1)
Hvordan kan jeg forkorte det? X'erne går ud med hinanden?
Svar #3
08. februar 2007 af what11 (Slettet)
Du kan ikke får alle x'erne væk, men du kan forkorte den med (x+1) så du får (x-10)(x-1)/3(x-9)
Skriv et svar til: MAT - Polynomiumsbrøk :S
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
