Fysik
QaZZaQ - hjælp igen igen
14. marts 2007 af
mads.b (Slettet)
Nu har jeg næsten kæmpet mig igennem alle opgaverne.. men mangler lige den her..
Vi placerer en istegning med massen 45 g og temperaturen - 16 grader i en termobeholder med vand. Vandet masse er 0.25 kg og vandets temperatur er 25 grader. Efter et stykke tid er isen smeltet, og vi placerer et termometer i vandet.
Hvad viser termometeret?
Tak for hjælpem med de andre
Vi placerer en istegning med massen 45 g og temperaturen - 16 grader i en termobeholder med vand. Vandet masse er 0.25 kg og vandets temperatur er 25 grader. Efter et stykke tid er isen smeltet, og vi placerer et termometer i vandet.
Hvad viser termometeret?
Tak for hjælpem med de andre
Svar #1
14. marts 2007 af QaZZaQ
Du skal bruge vands varmefylde c_vand, is' varmefylde c_is, og is smeltevarme L_s.
Energien der skal til for at smelte isen er
E_smelt=0.045*c_is*16+L_s*0.45
Denne energi kan kun komme fra det omgivende vand så følgende lighed må gælde:
E_smelt=0.045*c_is*16+L_s*0.045=0.25*c_vand*dT
Isoler dT, som altså er ændringen i temperatur af det omgivende vand
c_vand=4184kJ/kg*C
c_is=2100Kj/kg*C
L_is=334kJ/kg
Hvis vi et øjeblik forestiller os at de to vandmasser ikke blandes, da vil du altså have et område med temperatur 0 grader Celsius, og et område med 25-dT grader Celsius.
Blandes de to vandmasser sammen fås igen at den energi den ene del taber vinder den anden:
0.045*(T-0)*4184=0.25*(25-dT-T)*4184
Løs med hensyn til T som er sluttemperaturen.
Energien der skal til for at smelte isen er
E_smelt=0.045*c_is*16+L_s*0.45
Denne energi kan kun komme fra det omgivende vand så følgende lighed må gælde:
E_smelt=0.045*c_is*16+L_s*0.045=0.25*c_vand*dT
Isoler dT, som altså er ændringen i temperatur af det omgivende vand
c_vand=4184kJ/kg*C
c_is=2100Kj/kg*C
L_is=334kJ/kg
Hvis vi et øjeblik forestiller os at de to vandmasser ikke blandes, da vil du altså have et område med temperatur 0 grader Celsius, og et område med 25-dT grader Celsius.
Blandes de to vandmasser sammen fås igen at den energi den ene del taber vinder den anden:
0.045*(T-0)*4184=0.25*(25-dT-T)*4184
Løs med hensyn til T som er sluttemperaturen.
Skriv et svar til: QaZZaQ - hjælp igen igen
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
