Matematik
Logisk vækst - gåde
29. marts 2007 af
sundancekid (Slettet)
Jeg sidder og undrer mig over et bevis om logistisk vækst. Det er kaldet Sætning 4 i Matematik 3H.
Beviset foreløber således (forkortet)
dy/dx = (b-ay)y
fuldstændig løsning:
(b/a) / 1+c*e^(-bx)
eller y=0
Jeg kigge så kun for intervallet 0<y<b/a
tilføjer en hjælefunktion: 1/f(x)
Differentierer den med indre-ydre
g'(x)= -1/(f(x))^2 * f'(x)
f'(x) fik vi angivet i starten
<=> g'(x)= -1/(f(x))^2 * (b-a*f(x))*f(x)
<=> g'(x)= -b*g(x)+a
( g(x) = 1/f(x) )
g'(x) samlignes hermed med Sætning 3s ligning:
sætning 3: dy/dx= ay+b, f(x)=-b/a + c*e^ax
Men der er forskellig a og b
derfor kommer funktionen til at hedde:
g(x)=-a/-b + c*e^-bx= a/b + c*e^-bx
Og det er så her min spørgsmål kommer ! (efter den lange intro): hvordan kan det passe med a og b.
Så vidt jeg kan se svarer a hos g-fkt til b hos f
og -b hos g svarer til a hos f
men når funktionen omskrives så skulle a = -b hos f
og -b = a
Så det er det der a jeg ikke forstår. Det giver b når man umiddelbart kigger på det, men bør give -b
Nogen der kan løse min lille gåde
Beviset foreløber således (forkortet)
dy/dx = (b-ay)y
fuldstændig løsning:
(b/a) / 1+c*e^(-bx)
eller y=0
Jeg kigge så kun for intervallet 0<y<b/a
tilføjer en hjælefunktion: 1/f(x)
Differentierer den med indre-ydre
g'(x)= -1/(f(x))^2 * f'(x)
f'(x) fik vi angivet i starten
<=> g'(x)= -1/(f(x))^2 * (b-a*f(x))*f(x)
<=> g'(x)= -b*g(x)+a
( g(x) = 1/f(x) )
g'(x) samlignes hermed med Sætning 3s ligning:
sætning 3: dy/dx= ay+b, f(x)=-b/a + c*e^ax
Men der er forskellig a og b
derfor kommer funktionen til at hedde:
g(x)=-a/-b + c*e^-bx= a/b + c*e^-bx
Og det er så her min spørgsmål kommer ! (efter den lange intro): hvordan kan det passe med a og b.
Så vidt jeg kan se svarer a hos g-fkt til b hos f
og -b hos g svarer til a hos f
men når funktionen omskrives så skulle a = -b hos f
og -b = a
Så det er det der a jeg ikke forstår. Det giver b når man umiddelbart kigger på det, men bør give -b
Nogen der kan løse min lille gåde
Skriv et svar til: Logisk vækst - gåde
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
