Kemi
Carbonyl + base
30. marts 2007 af
Ole Sørensen (Slettet)
Når man tilsætte base til f.eks. et aldehyd eller keton, hvad bestemmer så om carbonyl forbindelsen laver en aldol kondensation eller om den bare bliver hydreret?
Svar #3
30. marts 2007 af Larsendrengen (Slettet)
R-CH2CHO + base --> R-CH2-CH=CR-CHO
Sidder der to Alkyl(evt aryl) på alfa C:
RR'CH-CHO --> RR'CH-CH(OH)-CRR'-CHO
Her er der ikke mulighed for at afvande (eliminere vand og danne alfa-beta umættet aldehyd). Dog kan der elimineres vand til den anden side:
RR'C=CH-CRR'-CHO
Men det vil stort set aldrig ske under de basiske betingelser.
Sidder der to Alkyl(evt aryl) på alfa C:
RR'CH-CHO --> RR'CH-CH(OH)-CRR'-CHO
Her er der ikke mulighed for at afvande (eliminere vand og danne alfa-beta umættet aldehyd). Dog kan der elimineres vand til den anden side:
RR'C=CH-CRR'-CHO
Men det vil stort set aldrig ske under de basiske betingelser.
Skriv et svar til: Carbonyl + base
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
