Matematik

Bevis at x^n + y^n = z^n kun har heltalsløsninger for n mindre end 3

03. april 2007 af hansdenstore (Slettet)
Jeg ville gerne vide hvordan jeg beviser at x^n + y^n = z^n kun har heltalsløsninger for n mindre end 3?

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. april 2007 af Jesper-rod (Slettet)

sætningen du omtaler (fermats store sætning) kræver et meget kompliceret bevis og du skal have læst matematik på universitetet i mange år før du vil forstå det.
det skal dog siges at fermat påstod at han havde et meget simpelt bevis. dette bevis er aldrig fundet af andre (nok heller ikke fermat)

Brugbart svar (0)

Svar #2
03. april 2007 af sheaf (Slettet)

Og som ynder af algebraisk geometri er det en fornøjelse at notere sig, at Wiles bevis benytter sig af skemaer - grundkonstruktionen i den moderne algebraiske geometri.

Brugbart svar (0)

Svar #3
03. april 2007 af Dominik Hasek (Slettet)

#2:
Forstår du Wiles' bevis fuldt ud? Hvis du gør det, må jeg sige at jeg er _dybt_ imponeret!

Er man interesseret, kan man finde beviset på nedenstående side:

http://math.stanford.edu/~lekheng/flt/

Brugbart svar (0)

Svar #4
04. april 2007 af allan_sim

Og så er der natruligvis tale om ikke-trivielle heltalsløsninger. Thi eksempelvis er

(-1)^5 + 1^5 = 0^5

Brugbart svar (0)

Svar #5
04. april 2007 af blackduck (Slettet)

#0
Du kan læse om Fermats sidste sætning her: http://da.wikipedia.org/wiki/Fermats_sidste_s%C3%A6tning

Sætningen siger at hvis n er STØRRE end tre, så har x^n + y^n = z^n INGEN ikke trivielle heltalsløsninger.
Du har skrevet det modsatte, men det giver ikke rigtig nogen mening :)

Brugbart svar (0)

Svar #6
04. april 2007 af blackduck (Slettet)

#5
Større end eller lig med 3 skulle der have stået...

Brugbart svar (0)

Svar #7
04. april 2007 af Dominik Hasek (Slettet)

#5:
Det er da rigtigt, hvad der står i #0.

Brugbart svar (0)

Svar #8
05. april 2007 af blackduck (Slettet)

#7
Ups, du har ret, jeg fik læst det helt fokert. Jeg undskylder...

Skriv et svar til: Bevis at x^n + y^n = z^n kun har heltalsløsninger for n mindre end 3

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.