Matematik

eksponential funktion

17. april 2007 af juliegg (Slettet)
hej.. er der nogen som vil hjælpe mig med følgene opgave:

f(x)=14,1+1208*e^-0,207x

hvor f(x) er tiden og x er temperaturen

a)bestem tiden for et æg der har temperatur på 35grader


b) med em tid på 44 tmer beregn temperaturen.


Jeg har i a fået tiden til 3488,57 ?? (det er bare temmelig mange timer synes jeg selv)

og i b) har jeg sat 44=14,1+1208*e^-0,297x og får x= 17,86???

kan det passe??

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. april 2007 af Esbenps

Er du helt sikker på, at det er f(x) som er tiden og x der er temperaturen? Det plejer ellers at være tiden, som er den variable...

Hvis det faktisk ER sådan, så siger min lommeregner, at når f(35) = 14,96.

I b) får jeg også at x = 17,87.

Brugbart svar (0)

Svar #2
17. april 2007 af Esbenps

I øvrigt så antager jeg, at du mener

f(x)=14,1+1208*e^(-0,207x)

istedet for

f(x)=14,1+1208*e^-0,207x.

Du bør huske paranteserne.

Svar #3
17. april 2007 af juliegg (Slettet)

der står : hvor f(x) er inkubationstiden målt i timer, og x er temperaturen målt i grader... :)

men hvor dan får du f(35)=14,96??

Svar #4
17. april 2007 af juliegg (Slettet)

ja det er ( ) jeg har glemt :) nu får jeg også 14,96

Brugbart svar (0)

Svar #5
17. april 2007 af Esbenps

f(35) = 14,1+1208*e^(-0,207*35) = 14,96.

Prøv at skrive det ind på din lommeregner...

Svar #6
17. april 2007 af juliegg (Slettet)

kan du fortælle mig hvad 14,1 fortæller om tiden???

Brugbart svar (0)

Svar #7
17. april 2007 af Esbenps

Hvor har du 14.1 fra? Hvis du tænker på de 14.1, som står i starten af forskriften, så kan du se det, ved at lade x gå mod uendelig. Hvis du gør det, vil du se, at f(x) --> 14.1, hvilket betyder, at jo højere temperaturen er, jo tættere på 14.1 timers inkubationstid vil man komme; men aldrig under. Det er vel en slags mindsteværdi for inkubationstiden.

Jeg har ikke læst dit opgavesæt, men så vidt jeg kan forstå, så må tiden være den tid der går FØR en evt. smitte vil vise sig på ægget. Det er det 'inkubationstid' plejer at betyde...

Brugbart svar (0)

Svar #8
17. april 2007 af mathon

#6
selv om temperaturen er høj - x gående --> oo er minimums-inkubationstiden 14,1 timer


FORMELT:
limes 14,1+1208*e^(-0,207x) = 14,1
x->oo,

men
her er vi LANGT udover den praktiske gyldighed af det matematiske udtryk, som naturligvis kun har gyldighed indenfor "visse" temperaturgrænser

Brugbart svar (0)

Svar #9
17. april 2007 af mathon

#7

havde ikke set mig for i overhalingsbanen!!!

Skriv et svar til: eksponential funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.