Fysik
Fjedring ved sammenstød
21. april 2007 af
kaspx (Slettet)
Jeg har en opgave som lyder:
Et tog med massen 5000 kg og hastigheden 5 m/s støder ind i en mur, hvorved dens 2 buffere hver deformeres 0,15 m. Find fjederkonstanten.
Jeg synes umiddelbart, at den skal findes ved en energibetragtning, hvor jeg siger:
E_kin_før = E_pot_efter
1/2*m^2 = 1/2*k*x^2
Det lader dog ikke til at være den helt rigtige metode, idet jeg får et resultat der afviger meget fra det angivne facit (2,78 MN/m).
Et tog med massen 5000 kg og hastigheden 5 m/s støder ind i en mur, hvorved dens 2 buffere hver deformeres 0,15 m. Find fjederkonstanten.
Jeg synes umiddelbart, at den skal findes ved en energibetragtning, hvor jeg siger:
E_kin_før = E_pot_efter
1/2*m^2 = 1/2*k*x^2
Det lader dog ikke til at være den helt rigtige metode, idet jeg får et resultat der afviger meget fra det angivne facit (2,78 MN/m).
Svar #1
21. april 2007 af Lurch (Slettet)
Din tankegang er helt rigtigt, men husk at der er TO buffere, altså to fjedre
1/2*m^2 = 2 * 1/2*k*x^2
1/2*m^2 = 2 * 1/2*k*x^2
Svar #2
21. april 2007 af kaspx (Slettet)
Selvfølgelig! Tusind tak for hjælpen :-)
PS. Den kinetiske energi er naturligvis 1/2*m*v^2 og ikke 1/2*m^2 som jeg har skrevet.
PS. Den kinetiske energi er naturligvis 1/2*m*v^2 og ikke 1/2*m^2 som jeg har skrevet.
Svar #3
21. april 2007 af Lurch (Slettet)
Det avr så lidt. Havde slet ikke lagt mærke til fejlen i E(kin), men ja du har selvfølgelig ret
Skriv et svar til: Fjedring ved sammenstød
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
