LaTeX

Forskel på align og equation?

27. april 2007 af Eva D. (Slettet)
Er der egentlig forskel på align og equation?

Jeg bruger selv kun align, fordi
1) hvis jeg vil tilføje noget senere, behøver jeg ikke at ændre environmentet (selvom det ikke er så besværligt i emacs, C-u C-c C-e)
2) før jeg satte align som mit default-environment, skulle jeg selv skrive det. For det første er align kortere at skrive end equation, og for det andet behøver man kun at skrive "al" TAB, mens man skal skrive "equ" TAB for at skrive equation.
3) Efter man har trykket RETURN for at vælge "equation" som environment, tilbyder emacs som default at man kan skrive en label. Nu bruger jeg ikke så mange labels, så når jeg glemmer at se på skærmen, skriver jeg videre inde i minibufferen, hvilket er ret upraktisk, da det bliver label-navnet. Ellers skal man huske at trykke RETURN for at undgå label.
Man kan selvfølgelig lave det om i sin emacs-fil.

Spørgsmålet er så: Er der nogen forskel på align og equation rent layout-mæssigt (også sådan noget, man ikke lægger mærke til)?

Ok, I behøver ikke at svare - det er et ret lille problem - men det kunne da være interessant at vide, hvorfor man ikke bare har skåret equation væk eller gjort det muligt at lave flerlinjet matematik (jeg er sådan set ligeglad med navnet).

Brugbart svar (2)

Svar #1
27. april 2007 af Lurch (Slettet)

Alt det der emacs geil forstår jeg ikke, men jeg bruger ofte align som standard.
Så vidt jeg ved er der ingen umiddelbar forskel på eq og al når formler kun står på en enkelt linie. Min erfaring er dog, at eq er noget rod når man bruger mere end en linie, så jeg bruger nærmest altid align, som besider de præcis samme funktioner som equation

Brugbart svar (2)

Svar #2
28. april 2007 af Mimical (Slettet)

Der er følgende enviroments i amsmath pakken, jeg gengiver direkte fra "The LaTeX Companion" second edition, side 469:

equation equation* One line, one equation
multline multline* One unaligned multiple-line equation, one equation number
gather gather* Several equations without alignment
align align* Several equations with multiple alignments
flalign flalign* several equations: horizontally spread form of align
split A simple alignment within a multiple-line equation
gathered A "mini-page" with unaligned equations
aligned
A "mini.page" with multiple alignments

Brugbart svar (2)

Svar #3
28. april 2007 af sigmund (Slettet)

#0,

Hvordan har du sat et "default environment" i emacs?

Svar #4
28. april 2007 af Eva D. (Slettet)

#2 Jo, du har ret, man skal bruge amsmath for at kunne bruge align, hvorimod equation hører til LaTeXs standardmakroer.
Men igen, hvem bruger _ikke_ amsmath?

#3 Jeg opgav at lege med latex.el (prøvede at ændre defcustom LaTeX-default-environment, men det gik ikke).
Jeg satte derfor emacs i LaTeX mode og valgte
F10 > LaTeX > Customize AUCTeX > Browse options > LaTeX (nr. 3 fra TeX modes) > LaTeX Macro group: Go to group (nederst) > Latex Environment group: Go to Group (næstnederst) > Latex Default Environment, hvor jeg ændrede "itemize" til "align".
Skriv, hvis det ikke virker.

Brugbart svar (2)

Svar #5
28. april 2007 af sigmund (Slettet)

#4,

Perfekt! Det virker. Jeg har fået sat 'equation' som "default environment".

Så kan jeg sige dig, at du kan få RefTeX (som er en del af AUCTeX) til at sætte en label automatisk for hvert equation-miljø. Hvordan dette gøres, kan du se i RefTeX-manualen (http://www.gnu.org/software/auctex/manual/reftex.pdf ), afsnit 7.8, s. 38 i PDF-filen (s. 36 i dokumentet).

Svar #6
28. april 2007 af Eva D. (Slettet)

Må jeg spørge; hvorfor bruger du ikke align?

Ang. RefTeX: Jeg mener, jeg bruger det allerede. Men den giver ikke \label{eq:1} som default, men \label{eq:}. Hvis jeg trykker return, forsvinder den.
Jeg bruger også mathtools (med showonlyrefs), fordi jeg kun vil have de formler, jeg refererer til, til at være nummererede.

Brugbart svar (2)

Svar #7
29. april 2007 af sigmund (Slettet)

#6,

Hvorfor bruger jeg ikke align til étlinje-ligninger også? Et godt spørgsmål. Det har jeg aldrig tænkt over. Det er bare en vane. Til en ligning på én linje bruger jeg equation, mens jeg bruger align til en udregning, der fylder flere linjer. Jeg har set, at align fungerer på samme måde som equation ved ligninger på én linje. Dog har jeg ikke "skiftet" til align på dette punkt. Jeg sender lige spørgsmålet om align vs. equation ud på DK-TUGs mailingsliste. Måske de kloge LaTeX-hoveder der ved noget mere.

Ang. RefTeX, så handler det om, at AUCTeX og RefTeX arbejder sammen of at sætte labels automatisk, som det er beskrevet i linket i #5.

Brugbart svar (2)

Svar #8
29. april 2007 af daleif (Slettet)

forskellen mellem align og eqaution er som følger

sammenlign

og
\begin{equation}
a=b
\end{eqaution}

med

og
\begin{align}
a=b
\end{align}

når equation skal skrive en kort formel og teksten før også er kort, da indsættes mindre afstand fra teksten ned til formlen. de fler-linie environments vi har fra amsmath anvender altid fuld bredde og levere derfor ikke dette lille trick. Jeg har dog set et proof of concept hvor en havde fået gather til at kunne gøre det.


Brugbart svar (2)

Svar #9
29. april 2007 af sigmund (Slettet)

På DK-TUGs mailingsliste kom der også følgende svar fra Morten Høgholm.

--------

Udover den forskel Lars viste er der også visse andre detaljer, der adskiller dem. Prøv fx at sammenligne følgende:

\documentclass[draft]{article}
\usepackage{amsmath}
\setlength\textwidth{4cm}
\begin{document}
\begin{align*}
a&=b+c+d+e+f+g+h
\end{align*}
\begin{equation*}
a=b+c+d+e+f+g+h
\end{equation*}
\end{document}

Align og alle de andre, der bygger på \halign gør ikke brug af, at de
gerne må krympe mellemrum en anelse for at kunne være på linjen.

Brugbart svar (2)

Svar #10
29. april 2007 af daleif (Slettet)

jeg vil dog nok anbefale at kommer man ud for en formel som faar brug for at krympe paa denne maade, da ville det vaere bedre at dele formlen over flere linier

/daleif

Svar #11
29. april 2007 af Eva D. (Slettet)

#8-#10
Tak for svarene. Jo, jeg har sammenlignet spacingen mellem dem - men forskellen er godt nok ikkke særlig stor, og jeg synes egentlig ikke at align er mindre ubehagelig at læse i forhold til equation. Men det er jo svært at bedømme, når man er bevidst om det.

Anyways - jeg fortsætter med at bruge align, også selvom det er dårlig skik. Mest fordi jeg er doven :)

Skriv et svar til: Forskel på align og equation?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.