Fysik

Resistans & Temperatur

04. maj 2007 af La Gioconda (Slettet)
1)
Pæren i en cykels baglygte er påtrykt (3W, 6V). Den ledning, der går til baglygten, er af kobber. Den er 2 m lang og har en diameter på 0,25 mm.
a. Hvad er strømstyrken gennem pæren, når spændingen er 6 V? (MIT SVAR: 0,5A)
b. Hvor stor er resistansen i pæren? (MIT SVAR: 12 Ohm)

Nedenstående to opgaver har jeg problemer med:
c. Hvor stor er resistansen i ledningen?
d. Hvor mange procent af dynamoens energi går tabt i ledningen?

Og i øvrigt denne opgave:
2)
Glødetråden i en pære er af wolfram. Ved stuetemperatur 20° C, måles trådens resistans til 87 ? med et ohmmeter. Når pæren lyser, optager den effekten 60 W ved 220 V.
a. Hvad er trådens resistans nu? (MIT SVAR: 806,67 Ohm)
b. Hvad er trådens temperatur, når pæren lyser?

Håber der er nogen, der er villige til at hjælpe.

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. maj 2007 af holretz (Slettet)

Du finder resistansen som R=(rho*længde)/Tværsnitsareal.

Du skal så finde rho for kobber. Det er en størrelse, der kaldes resistivitet og har enhenden ohm*m.
Du kan se at når du ganger en størrelse med denne enhed med meter og dividerer med kvadratmeter, så bliver resultatet i ohm.

Når du ved hvad modstanden er , kan du udregne den afsatte effekt i ledningen ved at sige P = I * R^2.
Strømmen kender du jo fra svaret til første spørgsmål.
Den samlede effekt som dynamoen skal yde er så :

P_samlet =P_lampe + P_ledning

Den del der går tabt må udgøre: 100*(P_samlet - P_ledning)/P_samlet % af dynamoens effekt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. maj 2007 af mathon


kender du
fra
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=339176

Svar #3
05. maj 2007 af La Gioconda (Slettet)

Der er virkelig nogle ting som ikke sidder på plads, kan jeg føle.

#2 I det link er der nogle ting jeg ikke forstår. For det første:

[R= (0,49 Ohm*mm^2/m)*(0,15m/(pi/16 mm^2) = 0,014432 Ohm = 14,4 mOhm]
Når jeg taster ovenstående ind på min lommeregner, får jeg et helt andet resultat. Er der et mellemtrin el noget, som hjælper på forståelsen af det?

Ellers har jeg beregnet 1-c på følgende måde (da jeg ikke kunne finde ud af det med Ohm*mm^2/m, har jeg valgt at bruge enheden ohm*m):

A= (0,25*pi*(0,25^2)*10^6)=4,91*10^-8 m^2
R= (0,0175*10^-6 ohm*m)*(2/(4,91*10^-8 m^2))
R= 0,713 Ohm

Ser det rigtigt ud?

Brugbart svar (0)

Svar #4
05. maj 2007 af mathon

#3

"Når jeg taster ovenstående ind på min lommeregner, får jeg et helt andet resultat. Er der et mellemtrin el noget, som hjælper på forståelsen af det?"

jeg BEKLAGER min tastefejl!!!

se berigtigelsen
i
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=339176


R = 0,713 Ohm er rigtigt

effekttab: (tab forstået som menneskelig uudnyttet energi - da energien som bekendt er konstant i et lukket system - en af bevarelsessætningerne -BS)

P_tab = R*I^2 = 0,713 Ohm * (0,5 A)^2 =
0,1783 Ohm*A^2 = 0,1783 (Ohm*A)*A = 0,1783 V*A =
0,1783 W

Energitab i %
E_tab/E_el*100 = P_tab*t/(P_el*t)*100 =

P_tab/(P_el)*100 = 5,94%

Brugbart svar (0)

Svar #5
05. maj 2007 af mathon

nr 2

se
http://peecee.dk/?id=43495

Svar #6
05. maj 2007 af La Gioconda (Slettet)

#4 Jeg syntes nok, at der var noget galt.. hehe..
Men det gør ikke spor, det vigtige er jo at have rettet fejlen. Men endnu engang tak for hjælpen. Nu er jeg i hvert fald blevet en del klogere på det her område.

Skriv et svar til: Resistans & Temperatur

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.