Matematik
Definition af monotoni
09. maj 2007 af
FannyRosa (Slettet)
Jeg er i gang med en emneopgave i matematik om funktionsanalyse, men jeg mangler en god definition på monotoni, evt. nogle huskeregler og eksempler.
- Fanny
- Fanny
Svar #1
09. maj 2007 af Madsst (Slettet)
Fanny - lækkert navn ;-)
Monotonianalyse er bare karakterisering af ekstrumumspunkter. Du behøver vel som sådan ikke nogen definition, hvis du forklarer hvad det er.
Monotonianalyse er bare karakterisering af ekstrumumspunkter. Du behøver vel som sådan ikke nogen definition, hvis du forklarer hvad det er.
Svar #2
09. maj 2007 af peter lind
En funktion er monoton voksende, hvs større værdier af variablen fører til større værdier af funktionsværdierne eller mere matematisk:
x1 < x2 => f(x1) < f(x2)
monoton aftagende betyder at større værdier af variablen føre til mindre værdier af x eller:
x1 < x2 => f(x1) > f(x2)
At funktionen er monoten betyder at den er en af de to ting.
Man kan godt tale om monoti på et begrænset interval.
eksempel:
f(x) = x^3 er monoton voksende for alle x
f(x) = x^2 er monoton voksende for x > 0
f(x) = 1/x er monoton aftagende for x > 0.
Prøv eventuel at sætte nogle tal ind eller tegn en graf.
x1 < x2 => f(x1) < f(x2)
monoton aftagende betyder at større værdier af variablen føre til mindre værdier af x eller:
x1 < x2 => f(x1) > f(x2)
At funktionen er monoten betyder at den er en af de to ting.
Man kan godt tale om monoti på et begrænset interval.
eksempel:
f(x) = x^3 er monoton voksende for alle x
f(x) = x^2 er monoton voksende for x > 0
f(x) = 1/x er monoton aftagende for x > 0.
Prøv eventuel at sætte nogle tal ind eller tegn en graf.
Svar #3
10. maj 2007 af sheaf (Slettet)
Uddybning af #2:
Der gælder definitionsmæssigt lighedstegn i ulighederne, således at de lyder
x1 <= x2 => f(x1) <= f(x2)
x1 >= x2 => f(x1) >= f(x2)
Tilfældet hvor der gælder strengt større end eller strengt mindre end kaldes strengt aftagende, strengt voksende.
Ydermere reserveres betegnelsen monoton til funktioner, der opfylder een af ovenstående uligheder i hele sit domæne. Ellers benytter man betegnelserne at funktionen er voksende eller aftagende i et interval.
Der gælder definitionsmæssigt lighedstegn i ulighederne, således at de lyder
x1 <= x2 => f(x1) <= f(x2)
x1 >= x2 => f(x1) >= f(x2)
Tilfældet hvor der gælder strengt større end eller strengt mindre end kaldes strengt aftagende, strengt voksende.
Ydermere reserveres betegnelsen monoton til funktioner, der opfylder een af ovenstående uligheder i hele sit domæne. Ellers benytter man betegnelserne at funktionen er voksende eller aftagende i et interval.
Skriv et svar til: Definition af monotoni
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
