Fysik
afstanden riller på CD = d
10. maj 2007 af
kp89 (Slettet)
hej.. jeg har lavet et forsøg med laserlys og optisk gitter og har i denne forbindelse også brugt en CD og en DVD og lyse med laserne på..
et dog gået lidt i stå her:
jeg skal beregne afstanden mellem "rillerne" d på cd og dvd
men hvordan gøres dette?
jeg har disse tal og gøre godt med.
CD:
h værdi: 32 cm
l værdi: 1 meter
DVD:
h værdi:81 cm
l værdi:1 meter
et dog gået lidt i stå her:
jeg skal beregne afstanden mellem "rillerne" d på cd og dvd
men hvordan gøres dette?
jeg har disse tal og gøre godt med.
CD:
h værdi: 32 cm
l værdi: 1 meter
DVD:
h værdi:81 cm
l værdi:1 meter
Svar #1
12. maj 2007 af Fr00gi (Slettet)
Du skal ihvertfald bruge gitterformlen som siger
d * sin(Ø) = M * Bølgelængde
Så hvis længden fra cd'en til væggen er 1 meter, og hvis pletten for første orden er 32 cm. over pletten for 0. orden... Så kan du bruge tangens til bestemme vinklen ved at sige: tan-1(0,32/100)
Derefter omformer du gitterformlen til at hedde
d = (M * Bølgelængde)/sin(Ø)
Hvor M i dette tilfælde er 1, da det er ud fra 1. orden, og du har lige udregnet vinklen Ø... Bare husk, at hvis du indsætter bølgelængden ind i nanometer, så får du også gitterkonstanten i nanometer. Så skal du dividere med 1000 for at få det i micrometer..... Tror at får en cd at det er 1,6 micrometer mellem stregerne...
d * sin(Ø) = M * Bølgelængde
Så hvis længden fra cd'en til væggen er 1 meter, og hvis pletten for første orden er 32 cm. over pletten for 0. orden... Så kan du bruge tangens til bestemme vinklen ved at sige: tan-1(0,32/100)
Derefter omformer du gitterformlen til at hedde
d = (M * Bølgelængde)/sin(Ø)
Hvor M i dette tilfælde er 1, da det er ud fra 1. orden, og du har lige udregnet vinklen Ø... Bare husk, at hvis du indsætter bølgelængden ind i nanometer, så får du også gitterkonstanten i nanometer. Så skal du dividere med 1000 for at få det i micrometer..... Tror at får en cd at det er 1,6 micrometer mellem stregerne...
Skriv et svar til: afstanden riller på CD = d
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
