Matematik
Fermats metode
17. maj 2007 af
stræber-pigen (Slettet)
n = x^2 - y^2
Lad n være et ulige tal, og n kan faktoriseres hvis der findes en heltallig løsning til ovenstående ligning.
Hvordan primfaktoriserer man så fx 37 på den måde, hvor 37 er et primtal?
Lad n være et ulige tal, og n kan faktoriseres hvis der findes en heltallig løsning til ovenstående ligning.
Hvordan primfaktoriserer man så fx 37 på den måde, hvor 37 er et primtal?
Svar #1
17. maj 2007 af stræber-pigen (Slettet)
Mente bevise ud fra ligningen at 37 er et primtal, da 37 netop ikke kan primfaktoriseres.
Svar #2
17. maj 2007 af Bruger slettet (Slettet)
Hvis n er et ulige helt tal, så kan n faktoriseres, hvis og kun hvis der findes heltallige løsninger x og y til ligningern: n=x^2-y^2.
Bevis:
Antag først, at der findes heltallige løsninger til ligningen. Vi bruger nu reglen om 2 tals sum gange de samme to tals differens, får vi en faktorisering af de to faktorer x+y og x-y:
n=x^2-y^2=(x+y)(x-y).
Omvendt hvis n kan faktoriseres som for eksempel n=ab (vi antager at a er størst), så kan vi skrive n på formen:n=((a+b)/2)^2 –((a-b)/2)^2.
Lad os prøve at omskrive ligningen til: x^2-n=y^2. Vi lader nu k være det mindste tal, der opfylder k^2>n og vi betragter følgende:
k^2-n,(k+1)^2-n,(k+2)^2-n, (k+3)^2-n….+(k+j)^2-n.
Når k+j=1/2(n+1) er et af tallene et kvadrattal.
Kan du selv fortsætte herfra?
V.h.
Erik Morsing
Bevis:
Antag først, at der findes heltallige løsninger til ligningen. Vi bruger nu reglen om 2 tals sum gange de samme to tals differens, får vi en faktorisering af de to faktorer x+y og x-y:
n=x^2-y^2=(x+y)(x-y).
Omvendt hvis n kan faktoriseres som for eksempel n=ab (vi antager at a er størst), så kan vi skrive n på formen:n=((a+b)/2)^2 –((a-b)/2)^2.
Lad os prøve at omskrive ligningen til: x^2-n=y^2. Vi lader nu k være det mindste tal, der opfylder k^2>n og vi betragter følgende:
k^2-n,(k+1)^2-n,(k+2)^2-n, (k+3)^2-n….+(k+j)^2-n.
Når k+j=1/2(n+1) er et af tallene et kvadrattal.
Kan du selv fortsætte herfra?
V.h.
Erik Morsing
Skriv et svar til: Fermats metode
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
