Fysik

Arbejde ved jævn cirkelbevægelse

18. maj 2007 af kaspx (Slettet)
Jeg har beregnet den resulterende kraft og skal finde dens arbejde i løbet af et omløb i en jævn cirkelbevægelse.

Kan jeg tillade mig at beregne det som jeg ville gøre ved en retlinet bevægelse, i stil med:

A = F * s
A = F * 2 * pi * r

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. maj 2007 af Bruger slettet (Slettet)

Du kan finde det differentielle arbejde langs cirkelbuen ved dA = fdS og så integrere. Kraften ændrer sig hele tiden, da retningen ændrer sig, derimod er den numeriske værdi af kraften konstant ved den jævne cirkelbevægelse.
Så din fremgangsmåde er ikke helt ved siden af.

V.h.
Erik Morsing

Brugbart svar (0)

Svar #2
18. maj 2007 af mathon


...hvordan beregnes accelerationen ved jævn cirkelbevægelse?

Svar #3
18. maj 2007 af kaspx (Slettet)

F.eks. ved w^2*r hvor w(omega) er vinkelhastigheden.

#1: Tak for svaret, jeg regner roligt videre på min måde så.

Brugbart svar (0)

Svar #4
18. maj 2007 af mathon

w^2*r = v^2/r

Brugbart svar (0)

Svar #5
18. maj 2007 af mathon

w^2*r = (v^2)/r

Svar #6
18. maj 2007 af kaspx (Slettet)

Yep, bare to af mange muligheder :)

Brugbart svar (0)

Svar #7
18. maj 2007 af Bruger slettet (Slettet)

Man kan tilføje, at formlen, som mathon har givet dig i #4 er vigtig at bemærke sig, her støder vi på en relation mellem den liniære hastighed og den angulære hastighed (målt i radianer pr. sekund).
Udtrykket fremkomme på følgende måde:

Udfra S = theta*r fås
ds/dt = d0/dt * r
Altså ds/dt er den lineær hastighed i punktet og d0/dt (læs: d-theta7dt)er vinkelhastigheden af det roterende legeme, så v er altså w*r.

Differentierer vi endnu en gang fårs
dv/dt = dw/dt.
da at = alfa*r (ansvarlig for retningsændringen, får vi til sidst

alfa = v^2/r = w^*r som skrevet står.

Blot et par uddybende bemærkninger.

V.h.
Erik Morsing.

Svar #8
24. maj 2007 af kaspx (Slettet)

Løsningerne beskrevet her er desværre ikke rigtige. Den resulterende krafts arbejde er rent faktisk 0 i denne bevægelse. Det skyldes, at arbejdet er givet ved:

A = F_res * s * cosv

Da hastighedsvektoren altid står vinkelret på den resulterende kraft vil der blive ganget med cos 90 (lig med 0) og der er derfor intet arbejde.

Skriv et svar til: Arbejde ved jævn cirkelbevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.