Kemi

HCl = en base?

20. maj 2007 af Sicma (Slettet)
Kan HCl have en basisk pH-værdi?

Hvis 1M (1 mol i 1L) saltsyre opløses i 10^10 L vand fås en 10^-10 M saltsyre, med pH-værdien:

pH = -log(10^-10) = 10

...Hvilket er en basisk pH-værdi. Saltsyren kan endda opløses endnu mere, hvorved den vil få en højere pH-værdi.

Eller tager jeg fejl - glemmer jeg at medberegne noget?

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. maj 2007 af -Zeta- (Slettet)

#0.
Hvad sker der når al HCl har reageret med vandet? Prøv at tegne et reaktionsskema.

Brugbart svar (0)

Svar #2
20. maj 2007 af Fr00gi (Slettet)

Du er fuldstændig galt på den.

pH = -log [H3O+]

Altså koncentrationen af oxonium, og ikke koncentrationen af selve syren. Desuden skriver heller ikke hvor meget 1M saltsyre der bliver opløst i vandet, men går ud fra at det er 1 liter.

Brugbart svar (0)

Svar #3
20. maj 2007 af mathon


ved [H+]=10^(-6) begynder vandets egendissociation at gære sig stærkere og stærkere gældende ved forsat fortynding, så fortyndingen STANDSER ved [H+]=10^(-7)


i FOLKESKOLEN lærte du,
at
en syre kan jo højst fortyndes til "det rene vand", hvis pH = 7!!!!!

Brugbart svar (0)

Svar #4
20. maj 2007 af frodo (Slettet)

jep. Husk på at [H+]*[OH-]=10^-14

når du får en koncentration af HCl i vand på 10^-10 M er det meget vigtigt at huske at der i forvejen er 10^-7M, og ligeledes med OH-

vands ionprodukt er derved overskrevet, og man må løse ligningen:

(10^-7+10^-10 -x)(10^-7 -x)=10^-14

hvor x betegner faldet i [H+] og [OH-] (de reagerer 1 til 1.)

Når du så har x, fås [H+]=10^-7+10^-7-x
som du derved kan logaritmere og skifte fortegn på og få pH.

Skriv et svar til: HCl = en base?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.