Fysik

Energi

24. maj 2007 af berivan23 (Slettet)
Hej..

Ekin= kinetisk energi
Epot=potential energi
Erot= rotations energi

Jeg har et eksempel hvor man kan sige at Ekin=Erot
Kan man også godt sige Epot=Erot..
er der nogen der kan fortælle mig det?

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. maj 2007 af piper (Slettet)

Forstil dig du står med en yo-yo i hånden og giver slip. Der bliver potentiel energi omsat til rotationsenergi og kinetisk energi (på vej ned). Når yo-yo'en har rullet hele snoren ud så er hele den potentielle energi som yo-yo'en havde før den blev sluppet, omsat til rotationsenergi (altså hvis vi antager at den ikke hopper op igen, men bare ruller). I teorien ville yo-yo'en blive ved med at rotere i bunden, men den bliver jo bremset pga. friktion.

Her er Epot (før yo-yo'en bliver sluppet) = Erot (når yo-yo'en er rullet snoren ud)

Håber du kan bruge det.

Svar #2
24. maj 2007 af berivan23 (Slettet)

okey.. men hvad med Ekinetisk hvor bliver det af?

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. maj 2007 af sveegaard (Slettet)

Jeg vil sige, at Ekin mest er til retlinede bevægelser, men Erot skal bruges til legemer i rotation (rotationsdynamik).

Jeg kan tilføje nogle ting til din liste:

Ekondensator = 1/2 * C * U^2
Eelektrokinetisk = 1/2 * L * I^2

Brugbart svar (0)

Svar #4
24. maj 2007 af Lurch (Slettet)

Skal vi være helt stringente, så er rotations energi også kinetisk energi.

Bevægelsen af massemidtpunktet, eksempelvis yo-yo'ens fald, kaldes for den translatoriske bevægelse. Dette er en del af den kinetiske energi, E(kin, trans) om du vil.
Rotationen af yo-yo'en gør at yo-yo'en også besidder noget kinetisk rotations energi, E(kin, rot)

Brugbart svar (0)

Svar #5
24. maj 2007 af sveegaard (Slettet)

Jaaeh, men så stringente behøver vi nu ikke at være ;)

Brugbart svar (0)

Svar #6
24. maj 2007 af piper (Slettet)

Suplér enedelig på dette svar!

Svar på 2#

Lad os betragte yo-yo-eksemplet i 3 tilfælde.

1) Yo-yo'en holdes i hånden

2) Yo-yo'en er på vej ned

3) yo-yo'en roterer i udstrakt snor

Lad m betegne massen på yo-yo'en og h være højden over udstrakt snor.

Ved 1) er Epot = mgh og Ekin = Erot = 0 Men som yo-yo'en begynder at rotere forsvinder den potentielle energi (h går mod 0) men den kinetiske energi stiger fordi hastigheden gør det (tyngeacc. sørger jo for at yo-yo'ens fart stiger), men samtidig stiger vinkelhastigheden naturligvis også, så rotationsenergien stiger også. Når yo-yo'en har trillet snoren ud befinder vi os ved 3). og der er højden 0 (udfra det nulpunkt som det er oplagt at definere h ud fra) og yo-yo'en har heller ingen fart nedad, så tilbage er bare rotationsenergien. Jeg tror bare ikke at yo-yo'en roterer hurtigere ved bunden, men derimod bliver den kinetiske energi nok omsat til varme i det "bump" der sker, når yo-yo'en har kørt snoren ud. Tænk på eksemplet ved at kaste en pose med hagl mod jorden, så kan man mærke haglene bliver varmere.

I hvert fald kan man godt overordnet tale om at potentiel energi bliver omsat til rotationsenergi.


Skriv et svar til: Energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.