Kemi
Beregning af pH i syrebaseligevægt
24. maj 2007 af
Elisa Fruit (Slettet)
Jeg skal snart op i skriftlig eksamen i kemi og øver mig på nogle tidligere eksamensopgivelser fra nettet, men jeg er stødt på en opgave, som jeg ikke helt kan klare, så jeg ville blive glad, hvis der var nogen, der kunne hjælpe mig lidt.
Opgaven lyder:
HClO2(aq) + H2O(l) (ligevægtspile) ClO2–(aq) + H3O+(aq)
I en vandig opløsning af chlorsyrling er [HClO2]=0,154 M og [ClO2–] = 0,040 M.
600 mL af denne opløsning tilsættes chlorit, således at koncentrationen af chlorit øges til 0,045 M. Herefter indstiller der sig en ny ligevægt.
Det kan antages, at opløsningens volumen ikke ændres.
e) Beregn pH for opløsningen ved 25 ºC, når den nye ligevægt er indstillet.
I opgaven før har man beregnet Ks for syre-baseligevægten ud fra termodynamiske data ved 25 ºC, så jeg har brugt formlen R*T*lnK=den molare gibbsenergi-tilvækst. Der får jeg resultatet Ks=1,05*10^-2 M.
Så prøvede jeg at beregne ligevægtskonstanten ud fra -logKs=pKs, og da pKs for HClO2 er 2,02 fik jeg Ks=9,55*10^-3. Der er altså alligevel en ret stor forskel, og hvordan kan det være? Jeg har tjekket, at jeg har slået tabelværdierne for gibbsenergierne rigtigt op.
Opgaven lyder:
HClO2(aq) + H2O(l) (ligevægtspile) ClO2–(aq) + H3O+(aq)
I en vandig opløsning af chlorsyrling er [HClO2]=0,154 M og [ClO2–] = 0,040 M.
600 mL af denne opløsning tilsættes chlorit, således at koncentrationen af chlorit øges til 0,045 M. Herefter indstiller der sig en ny ligevægt.
Det kan antages, at opløsningens volumen ikke ændres.
e) Beregn pH for opløsningen ved 25 ºC, når den nye ligevægt er indstillet.
I opgaven før har man beregnet Ks for syre-baseligevægten ud fra termodynamiske data ved 25 ºC, så jeg har brugt formlen R*T*lnK=den molare gibbsenergi-tilvækst. Der får jeg resultatet Ks=1,05*10^-2 M.
Så prøvede jeg at beregne ligevægtskonstanten ud fra -logKs=pKs, og da pKs for HClO2 er 2,02 fik jeg Ks=9,55*10^-3. Der er altså alligevel en ret stor forskel, og hvordan kan det være? Jeg har tjekket, at jeg har slået tabelværdierne for gibbsenergierne rigtigt op.
Skriv et svar til: Beregning af pH i syrebaseligevægt
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
