Kemi
Syrer & baser
Svar #1
03. juni 2007 af Riemann
http://studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=357564
Svar #2
03. juni 2007 af -Zeta- (Slettet)
Lidt teori:
En syre kendetegnes ved at den kan afgive hydroner som er H+ ioner, altså et hydrogenatom der har mistet sin elektron. Desuden har sure opløsninger en lav pH-værdi, mens en base kan optage hydroner og har en høj pH-værdi.
En syre vil derfor altid indeholde minimum et hydrogenatom. For at et stof kan være en base skal det atom der skal optage en hydron have mindst et frit elektronpar.
Hvis en syre skal afgive en hydron, må der være en base til at optage den. En sådan reaktion kaldes en syre-basereaktion. Her kan vand både fungere som syre og som base, som kaldes amfolyt. Når man opløser en syre i vand vil vandet reagere som base, og når man tilsvarende opløser en base i vand vil vandet reagere som syre.
Når en syre-basereaktion sker, vil den syre der afgiver en hydron blive til sin korresponderende
base.
Den base der optager en hydron omdannes til sin korresponderende syre. Nogle eksempler
kan være saltsyren, som er en stærk syre. Saltsyre er en stærk syre fordi den afgiver alle sine hydroner ved en syre-basereaktion. Den omdannes derved til sin korresponderende base:
HCl (aq) + H2O (l) à H3O+ + Cl-
Den korresponderende base til HCl er altså Cl- , vi kender ikke umiddelbart chloridionen som en
base. Forklaringen er at chloridionen er yderst svag base fordi dens korresponderende syre er stærk. En svag bases korresponderende syre vil også være svag, mens en yderst svag syres
korresponderende base vil være stærk.
H2O kan både optræde som en yderst svag syre og en yderst svag base. Det er selvfølgelig
afhængigt af om det er en syre eller base vand reagerer med. Hvis vand reagerer med en base vil
vandet afgive en hydron og blive til OH- som er en stærk base og har navnet hydroxidion. OH- kan faktisk også reagere som en svag syre og derved blive til sin korresponderende base O2- . Reagerer vand med syre vil vandet optage en hydron og blive til den korresponderende syre H3O+, som kaldes oxoniumion og er en meget stærk syre.
Eftersom vand både kan reagere som syre og som base, kaldes det en amfolyt.
Vand kan også i en vis grad reagere med sig selv: H2O (l) + H2O (l) à H3O+ + OH- (Kaldes Autohydronolyse) Det ene vandmolekyle reagerer altså som syre og der andet som base.
H3O+ dannes altså når syre opløses i vand, som i eksemplet med HCl hvor stærk syre H3O+ og svag base Cl- blev dannet. Det gælder altså for alle syrer at de danner oxoniumioner i vandige
opløsninger, og det er koncentrationen af oxoniumioner i en opløsning der bestemmer en opløsnings pH-værdi. Baser danner derimod hydroxidioner i vandige opløsninger.
Der vil altid være en koncentration oxoniumioner og hydroxidioner i vandige opløsninger, hvis
koncentrationer er lige stor vil vi få en neutral pH-værdi, fordi: H3O+ (aq) + OH- (aq) à 2H2O.
Oxoniumionerne og hydroxidionerne udligner altså hinanden hvis de er i ækvivalente (lige store) mængder.
Når vi så kender en af disse koncentrationer kan vi beregne pH-værdien af en opløsning og når vi
kender pH, kan vi beregne disse to koncentrationer.
Der gælder at:
[H3O+] * [OH-] = 10^(-14)
pH= -log [H3O+] <=> [H3O+] = 10^(-pH)
Denne oxoniumkoncentration måles i mol/L – også kaldt ”Molær” [M]
Altså jo større oxoniumkoncentration, jo lavere pH – og jo større hydroxidkoncentration, jo højere pH.
Svar #3
03. juni 2007 af Mussy06 (Slettet)
Svar #4
03. juni 2007 af Riemann
(dumme spørgsmål giver dumme svar)
Svar #5
03. juni 2007 af Mussy06 (Slettet)
Der er mange forskellige emner, at kunne trække.
Hvad vil hun gøre, hvis hun f.eks. trækker om noget med magnetisme, og kun har set og læst om syrer og baser? Kun et eksempel (:
50%? Næppe...
Svar #6
04. juni 2007 af Larsendrengen (Slettet)
Svar #7
04. juni 2007 af Larsen1717 (Slettet)
Svar #8
31. december 2008 af nicole02 (Slettet)
heej
er der nogen der ved hvilke ting man kan komme op i, i fysik-kemi, altså om det er syrer og baser og hvad mere
hilsen
Svar #9
31. december 2008 af nicole02 (Slettet)
#8
jeg mener hvad man kan komme op i i folkeskolen eksamen i fysik-kemi
er der nogen der ved det så må du endelig skrive til mig.,
Svar #10
12. april 2009 af Humnus (Slettet)
Joo, jeg har eksamen eksamen her på tirsdag, og vi har ialt 20 forskellige emner:
Syre, Baser, Salte, Sæbe, Mad, Elektrolyse, Alkohol, Metaller, Magnetisme, Elektromagnetisme, Transformation, Energi, Radioaktivitet, El, Induktion, Spændingsrække, Hus og Hjem, Kredsløb, Milljø og Opfindelser.
Svar #11
12. april 2009 af Humnus (Slettet)
Men det er jo ikke sikkert, at det er alle skoler der har det sådan.
Svar #12
02. juni 2009 af xxperdulle (Slettet)
vi har feks. kun 2 emner vi kan komme op i strøm og ..syre og base. og der er altsår 9klasse eksam..
SÅ DER ER FORSKELLIGT HVAD MAN KAN KOMME OP I !!!!!!!!!..
Svar #13
02. juni 2009 af Jegercoolnok (Slettet)
OKAY!!!!!!!
Ro på. Skyd da lige lidt saltvand ind i armen.
Vores skole kan komme op i de emner vi har gennemgået. Dvs. stortset alle emner i Fysik/kemi-bogen. Det passer ikke, at i kun kan komme op i 2 ting. Der er forskellige underemner.
Svar #14
06. juni 2009 af nannabach9 (Slettet)
jeg skal op på mandag og er ved at lave disposition til de forskellige emner men syntes det er lidt svært. er der nogen der gider at hjælpe med at lave en disposition til syrer /baser og neutralisering ??
Svar #15
11. november 2009 af jonathanfløes (Slettet)
selvfølgelig er der stor chance for at komme op i syrer og baser. syrer og baser er et meget normalt emne at trække. så vær forberedt.
Skriv et svar til: Syrer & baser
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
