Kemi
ph beregning i puffer
06. juni 2007 af
unistud2 (Slettet)
Hej alle,
Håber nogen kan hjælpe. Jeg sidder og læser til kemi eksamen i grundlæggende kemi på universitetet.
Jeg har en opgave om ph-beregning i en puffer:
Hvor mange mol NaOH skal tilsættes 1,0 L af en 2,0 M eddikesyreopløsning, for at lave en pufferopløsning.
pH=4
Til det har jeg forsøgt mig med at bruge pufferligningen og så insætte pH, pKa og koncentrationen af eddikesyre i ligningen og så udregne koncentrationen af basen (NaOH), men får ikke det korrekte svar. Kan oplyse om at stofmængden af NaOH skal give 0,31 mol pr. L. NaOH.
Håber nogen kan hjælpe mig videre.
Mvh Unistud2
Håber nogen kan hjælpe. Jeg sidder og læser til kemi eksamen i grundlæggende kemi på universitetet.
Jeg har en opgave om ph-beregning i en puffer:
Hvor mange mol NaOH skal tilsættes 1,0 L af en 2,0 M eddikesyreopløsning, for at lave en pufferopløsning.
pH=4
Til det har jeg forsøgt mig med at bruge pufferligningen og så insætte pH, pKa og koncentrationen af eddikesyre i ligningen og så udregne koncentrationen af basen (NaOH), men får ikke det korrekte svar. Kan oplyse om at stofmængden af NaOH skal give 0,31 mol pr. L. NaOH.
Håber nogen kan hjælpe mig videre.
Mvh Unistud2
Svar #1
06. juni 2007 af mathon
CH3COOH kaldes her HAc
1,0 L af en 2,0 M HAc indeholder 2 mol HAc
i en svag syre dvs. i en syre, der IKKE er fuldt dissocieret og [H3O^+] derfor IKKE lig med Cs
er
pH = 1/2*[pKs-log(Cs)] , hvor Cs er den formelle molære koncentration
4 = 0,5*(4,75-log(Cs))
8 = 4,75-log(Cs)
log(Cs) = 4,75 - 8 = -3,25
Cs = 10^(-3,25)
Cs = 0,000562 mol/L
der skal altså fjernes (2-0,000562)mol HAc = 1,999438 mol HAc
da NaOH og HAc reagerer i molforholdet 1:1, skal der tilsættes
1,999438 mol NaOH
Svar #2
06. juni 2007 af unistud2 (Slettet)
Hej igen..
Tak for svaret. Er du sikker på det er korrekt? Det giver stadig ikke 0,31 mol/L.
Ellers forstår jeg godt fremgangen.
Tak for svaret. Er du sikker på det er korrekt? Det giver stadig ikke 0,31 mol/L.
Ellers forstår jeg godt fremgangen.
Skriv et svar til: ph beregning i puffer
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
