Fysik
Energi og nyttevirkning
20. juni 2007 af
Gymna2g (Slettet)
Sidder og roder lidt med 2 opgaver om solfangere, og vil gerne lige ha det på plads, da jeg skal til eksamen i morgen. Håber i kan hjælpe..
- Solens effekt antages til 750 W/m2
Hvor meget energi afsættes i en solfanger på 2 m2 på 1 minut?
Har brugt formlen: Energien = effekt * tidsrummet
Det har jeg så ganget med 2, fordi der er 2 kvadratmeter.
Resultatet = 90.000 J <-- Er det rigtigt ?
- I solfangeren er der 5 liter vand. Hvor lang tid tager det at opvarme vandet 40 grader, hvis nyttevirkningen af solfangeren er 65 % ?
Har regnet energien ud med denne formel:
Energien = vandets vægt * varmefylde * temp. forskellen
Resultatet = 836.000 J
MEN det med nyttevirkning, kan jeg ikke lige få ind ???
- Solens effekt antages til 750 W/m2
Hvor meget energi afsættes i en solfanger på 2 m2 på 1 minut?
Har brugt formlen: Energien = effekt * tidsrummet
Det har jeg så ganget med 2, fordi der er 2 kvadratmeter.
Resultatet = 90.000 J <-- Er det rigtigt ?
- I solfangeren er der 5 liter vand. Hvor lang tid tager det at opvarme vandet 40 grader, hvis nyttevirkningen af solfangeren er 65 % ?
Har regnet energien ud med denne formel:
Energien = vandets vægt * varmefylde * temp. forskellen
Resultatet = 836.000 J
MEN det med nyttevirkning, kan jeg ikke lige få ind ???
Svar #1
20. juni 2007 af M_Malling (Slettet)
du kan gange med 0,65 hvilket svarer til 65%
hvad er varmefylde, er det varmekapacitet?
hvad er varmefylde, er det varmekapacitet?
Svar #2
20. juni 2007 af Gymna2g (Slettet)
Hvis jeg ganger med 0,65 får jeg vel kun nyttevirkningen og ikke tiden ?
Ja det er det..
Ja det er det..
Svar #3
20. juni 2007 af M_Malling (Slettet)
jeg tror jeg har den.
du tager effekten fra første opgave 90kJ og ganger med 0,65: 90kJ*0,65=58500
det tager du så og sætter ind i den anden formel
58500=5kg*4,18kJ/kg*deltaT
isoler deltaT så har du hvor mange grader vandet varmes op på 1 min.
så dividerer du 40 op i deltaT og det skulle vist give godt 14,3 min.
du tager effekten fra første opgave 90kJ og ganger med 0,65: 90kJ*0,65=58500
det tager du så og sætter ind i den anden formel
58500=5kg*4,18kJ/kg*deltaT
isoler deltaT så har du hvor mange grader vandet varmes op på 1 min.
så dividerer du 40 op i deltaT og det skulle vist give godt 14,3 min.
Skriv et svar til: Energi og nyttevirkning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
