Fysik

Spørgsmål HEELP

21. juni 2007 af mera88 (Slettet)
Hej

Hvad er energibevarelse? Hvordan skal man definere det?

Hvilke eksempler ville i foreslå som eksempler på energiomsætninger der involvere elektrisk energi.

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. juni 2007 af mathon


se
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=372770

Brugbart svar (0)

Svar #2
21. juni 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Energibevarelsen er bedst at forklare med et eksempel:
du kaster en bold op i luften og tildeler den derved en kinetisk energi (bevægelsesenergi), når den er nået til tops er den kinetiske energi = 0 Joule, men energien er bevaret idet den kinetiske energi blot er omsat til potentiel energi (beliggendensenergi = evnen til at udføre arbejde). På sin vej ned mister den potentielenergi idet højden (h(t)) fra grundplanen mindstes, til gængæld tiltager dens kinetiske energi, så alt i alt: energien er bevaret.

Bevarelsessætningerne, som der er mange af er meget vigtige at forstå.

Omsætning 1 eksempel:
en generator (cykeldynamo for eksempel) drejer rundt (kinetisk energi) og så omdannes denne til elektrisk energi, der får pæren til at lyse.

Svar #3
21. juni 2007 af mera88 (Slettet)

Vil det sige at hvis man har et pendul der svinger. Er det også bevarelses energi da pendulet skiftevis er potentielt og kinetisk?

Brugbart svar (0)

Svar #4
21. juni 2007 af Erik Morsing (Slettet)

ja, præsis analogt med mit eksempel

Svar #5
21. juni 2007 af mera88 (Slettet)

Okai, mange mange tak for det ;-)
Men lige til sidst, vil det sige at energibevarelse er den samme mængde energi man har - bare i forskellige former??

Brugbart svar (0)

Svar #6
21. juni 2007 af mathon

# 5

JA!!!

Brugbart svar (0)

Svar #7
21. juni 2007 af Erik Morsing (Slettet)

ja, det vil det, man kan faktisk beskrive et pendul (eller et dobbeltpendul) ved bevægelsesligningen udfra Lagrange formlen for et system af partikler:
se "Mechanics" af L.D.Landau og E.M.Lifshitz, hvis du skulle få lyst til at gå lidt videre med det. Det er egentlig Hamiltons princip (least action principle)

Man kan sige, at man her beskriver et systems mekaniske tilstand.

Svar #8
21. juni 2007 af mera88 (Slettet)

Kan man godt sige at en faseovergang også er en energiomsætning?

Svar #9
21. juni 2007 af mera88 (Slettet)

?

Brugbart svar (0)

Svar #10
21. juni 2007 af Erik Morsing (Slettet)

ja, når f.eks vand fryser overgår det fra flydende til krystalform, det afgiver varme den såkaldte smeltevarme

Svar #11
21. juni 2007 af mera88 (Slettet)

Hvis nu vand går fra væske til damp (gas). Er der så tale om en energiomsætning?

Brugbart svar (0)

Svar #12
21. juni 2007 af Erik Morsing (Slettet)

ja, varmeenergien fra kogepladen får vandets temperatur til at stige (elektrisk energi til varmeenergi (vandmolekylerne "løber stærkere" hvert molekyles impuls p = m*v (vektor)stiger - i det hele taget er energiomsætningerne i naturen det, der fylder mest indenfor naturvidenskaben.

Skriv et svar til: Spørgsmål HEELP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.