Fysik

Funktion for fart

22. juni 2007 af Søren_B (Slettet)
Se følgende link:

http://physicsforums.com/archive/index.php/%20t-8259.html%3Cbr%20/t-144739.html

Jeg forsøger at nå frem til samme funktion for farten.

Jeg er kommet til, at v = sqrt(a*r). Kan I give et hint på, hvad næste træk er?

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. juni 2007 af QaZZaQ

Energibevarelse:

½mv^2=½mv_0^2+mgh

v^2=v_0^2+2gh

v^2=v_0^2+2gRsin(theta)*2

Ville være min fremgangsmåde.

Svar #2
22. juni 2007 af Søren_B (Slettet)

Hvad dækker udtrykket R*sin(theta) over?

Brugbart svar (0)

Svar #3
22. juni 2007 af QaZZaQ

Det skulle dække den halve højde, men det er ikke helt korrekt dog.
Jeg er kommet fem til at det må kunne udtrykkes ved
(R-sin(90-theta)*R) og det skal så ganges med 2;

v^2=v_0^2+2g(R-R*cos(theta))*2

Svar #4
22. juni 2007 af Søren_B (Slettet)

Højden er jo 2*radius i cirkelbevægelsen?

Brugbart svar (0)

Svar #5
22. juni 2007 af QaZZaQ

Det er den kun når 'bolden' er i top-positionen, theta=180. Du skal i øvrigt ikke gange med 2;

v^2=v_0^2+2g(R-R*cos(theta))

Beklager hvis jeg har forvirret dig.

Brugbart svar (0)

Svar #6
22. juni 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Udtrykket R*sin(theta) dækker over funktionen

f(R,theta) = R*sin(theta)

det er altså blot en funktion af 2 variable R og theta, altså radius og vinklen.

For eksempel en logaritmisk spiral øges R når theta øges. Søg den på nettet, så kan du se den.

Den er meget brugt af naturen, se også Fibonacci tal

Svar #7
22. juni 2007 af Søren_B (Slettet)

Jeg beklager, men jeg kan ikke se, hvordan (R-R*cos(theta)) beskriver kuglens position på cirklen.

Brugbart svar (0)

Svar #8
22. juni 2007 af QaZZaQ

Udtrykket beskriver højden af kuglen i forhold til nulpunktet. Tegn cirklen og lav en retvinklet trekant og se om du ikke kan overbevsise dig selv.
Theta er vinklen som dannes med vertikalt.
Det drejer sig stort set kun om at bruge sinusrelationen for en retvinklet.

Måske kan siden her hjælpe dig til at forstå det: http://ga.randers-hf-vuc.dk/matlex/trigfu.html#sincos
(under overgangsformlerne)
Her skal du bare være opmærksom på at vinklen tælles fra horisontalt, og ikke vertikalt.

Skriv et svar til: Funktion for fart

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.