Matematik

De lige store koefficienters metode???

22. juni 2007 af louisefriis88 (Slettet)
I et eksempel bliver der undersøgt om to linjer i rummet skær hinanden. De har to parameterfremstillinger og de er blevet sat lig hinanden.

1 - 2t = 4½ + 1½s
3 + 6t = 4 + s
3½ - 5t = 2 - s

Så står der at de første to ligninger bliver omskrevet til

3s + 4t = -7
s - 6t = -1

Hvordan bliver det gjort???????????

Så skriver min bog at der bruges "de lige store koefficienters metode" til at finde s og t... Hvad er det for en metode???????????

Ville være rigtig dejligt hvis der lige var en der gad hjælpe lidt for jeg kan ikke finde en forklaring på "de lige store koefficienters metode" i bogen...

ps. bogen siger det skal blive s = -23/11 og t = -2/11

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. juni 2007 af peter lind

Den første ligning er har man ganget med 2 og derefter trukket leddene med s og t over på venste side af lighedstegnet, de to andre led på højre side af lighedstegnet.
I den anden ligning har man trukket leddene med s og t over på venste side af lighedstegnet, de to andre led på højre side af lighedstegnet.

Ved de lige store kvotienters metode ganger man ligningerne med tal så koefficienterne til en af de ubekendte er den samme i begge ligninger. Derefter trækker man ligningerne fra hinande, hvilket medføre at den ene ubekendt forsvinder.

I de 2 sidte ligninger skal du gange den sidste ligning med 3. Så vil koefficienten til s i begge ligninger være 3.

Svar #2
22. juni 2007 af louisefriis88 (Slettet)

Så i den anden ligning s - 6t = -1 skal jeg f.eks gange med 3. Så jeg får:

3s + 4t = -7
3s - 18t = -3

og trække fra hinanden så jeg får:

22t = -4 "ensbetydende med" t = -2/11

bonus det var det, det skulle give... :)

må jeg så bare indsætte t i den første ligning og isolere???

Brugbart svar (0)

Svar #3
22. juni 2007 af mathon


1 - 2t = 4½ + 1½s ... ganges med 2 på begge sider

2 - 4t = 9 + 3s ... lægges 4t til på begge sider

2 = 9 + 3s + 4t ... trækkes 9 fra på begge sider

-7 = 3s + 4t ... eller skrevet omvendt

1) 3s + 4t = -7



3 + 6t = 4 + s ... træk 6t fra på begge sider

3 = 4 + s - 6t ... træk 4 fra på begge sider

-1 = s - 6t ... eller skrevet omvendt

2) s - 6t = -1

lige store koefficienters metode:

1) 3s + 4t = -7
2) s - 6t = -1 ... du ganger 2) på begge sider med 3

1) 3s + 4t = -7
3) 3s - 18t = -3 ... du trækker 3) fra 1)

22t = -4, hvoraf

t = -4/22 = -2/11, som substitueres i 2)
giver

s - 6*(-2/11) = -1, hvoraf

s + 12/11 = -11/11 ... træk 12/11 fra på begge sider

s = -11/11 - 12/11 = -23/11

Brugbart svar (0)

Svar #4
22. juni 2007 af mathon


substitueres i 2) --> substitueret i 2)

Svar #5
22. juni 2007 af louisefriis88 (Slettet)

så jeg får:

3s + 4(-2/11) = -7 ensbetydende med

s = -23/11

okay svaret gav ligesom sig selv...

Tak for hjælpen... :)

Skriv et svar til: De lige store koefficienters metode???

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.