Kemi

beregninger i kemi, bioanalytiker udd.

19. juli 2007 af plauder (Slettet)
Jeg har set mig totALT BLIND!
Beregn Cu ++ konc i mmol/L i en opløsning, hvor 75,0 mL 3,50 mol/L HNO3 har reageret, og totalrumfang er 1,20 L


c *v = c1* v1 giver ikke mening her, eller er jeg blind?

Skal til eksamen i august, og kan ikke kontakte vejleder her i sommerperioden.

Hjælp?? :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. juli 2007 af timothy (Slettet)

hmmm kan ikke lige umiddelbart se hvad Cu++ har med HNO3 at gøre?? Eller du har måske ikke skrevet hele opgaven ned?

Svar #2
20. juli 2007 af plauder (Slettet)

Hejsa ....ja det kan du nok have ret i :)
ok opgaven lyder...
3Cu + 8HNO3 -> 3Cu(NO3)2 + NO + 4 H2O

Beregn
a)
Hvor mange mol salpetersyre der kan reagere med 85.0g kobber.
Har taget n= m/M og beregnet
n = 85,0g / 63,55 g/mol= 1,3375 mol

1,3375 * 8 /3 = 3,567 mol.
Stemmer med facit.

b)
Hvor mange g kobberIInitrat, der dannes, hvis 0,500 mol kobber blandes med 100 mL 4,00 mol/L salpetersyre?

facit = 28,1 g

c)
Cu 2+ konc udtrykt i mmol/L i en opløsning, hvor 75,0 mL 3,50 mol/L HNO3 har reageret og totalrumfang er 1,20 liter.
Facit = 82 mmol/L

Jeg ved ikke om klappen er gået ned, men har set mig helt sort på den....altså opg. b og c.
Hvis du har et bud, ville jeg være MEGET glad, da dette egentlig burde være nogen af de nemmere :)

Brugbart svar (0)

Svar #3
20. juli 2007 af 03y (Slettet)

b)

Beregn begrænsede faktor (mindste stofmængde):

nHNO3 = 0,100L * 4,00 mol/L = 0,400mol

nHNO3 er begrænsende. Jf. reaktionsskemaet giver 8 mol HNO3 3 mol kobber(II)nitrat, dvs.

n(Cu(NO3)2,dannet) = 3/8 * 0,400 = 0,15mol

m(Cu(NO3)2,dannet) = n*M(Cu(NO3)2) = 28,1g

c)

Cu2+ findes i form af saltet kobber(II)nitrat. Beregninger næsten som b:

nHNO3 = 0,075L * 3,50 mol/L = 0,2625mol

n(Cu(NO3)2,dannet) = 3/8 * 0,2625mol = 0,098...mol

c(Cu(NO3)2,dannet) = n/V = 0,098...mol/1,2L = 82mmol/L

Brugbart svar (0)

Svar #4
20. juli 2007 af mathon


3Cu + 8HNO3 -> 3Cu(NO3)2 + NO + 4H2O

skal være

3Cu + 8HNO3 -> 3Cu(NO3)2 + 2NO + 4H2O


i øvrigt er beregningerne i #3 korrekte.

Svar #5
20. juli 2007 af plauder (Slettet)

Du har ret 2NO, men tusinde tak begge to, det er en KÆMPE hjælp, man kan jo se sig helt blind under eksamens stress eller mangle en aha oplevelse :)

Skriv et svar til: beregninger i kemi, bioanalytiker udd.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.