Matematik

Brøkregning, hjælp til at få det på plads.

16. august 2007 af Billal001 (Slettet)
Hej alle sammen, jeg har lidt svært ved at regne brøker. Så jeg vil gerne bede om jeres hjælp endnu en gang. Her er der lige n opgave vi kan få diskuteret sammen, på en god måde: 12/5 + 4/7 =`?

Hvordan gør jeg, jeg ved det er nemt, men jeg har det ikke på plads. :-/

PF tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. august 2007 af martinrv (Slettet)

Du skal først have forlænget/forkortet én eller flere af brøkerne (her: den ene eller begge), så de har fællesnævner - dvs., at tallene efter skråstregerne skal være ens for alle brøkerne.
Når du har det, skal du bare lægge tællerne (tallene før skråstregerne) sammen og beholde fællesnævneren.
Håber, du forstår.

/martinrv

Brugbart svar (0)

Svar #2
16. august 2007 af Anjavh2 (Slettet)

Brøkregnereglerne er utroligt vigtigt. Gør meget ud af at lære dem!

Addition og substraktion af brøker kan kun finde sted når brøkerne er ensbenævnte eller gøres ensbenævnte (ved forlængning eller ved forkortning). Den fælles nævner kaldes fællesnævneren.

Forlængning (tæller og nævner ganges med samme tal):
(a/b) = (a*c) / (b*c)

Forkortning (tæller og nævner divideres med samme tal):
(a/b) = (a/c) / (b/c)



Man ganger med en brøk med et tal ved at gange tælleren med tallet (og beholde nævneren)
(a/b)*c = (a*c)/b

Man dividerer en brøk med et tal ved at gange nævneren med tallet (og beholde tælleren)
(a/b)/c = a/(b/c)

Man ganger to brøker med hinanden ved at gange tæller med tæller, og nævner med nævner
(a/b)*(c/d) = (a*c)/(b*d)

Man dividerer med en brøk ved at gange med den reciprokke (omvendte) brøk
(a/b) / (c/d) = (a*d) / (b*c)




Svar #3
16. august 2007 af Billal001 (Slettet)

Kan du hjælpe, med sådan at lave et eksempel hvor du gør det ovenstående du siger? For jeg ved ikke om jeg skal forkorte eller forlænge.. :(

Brugbart svar (0)

Svar #4
16. august 2007 af Anjavh2 (Slettet)

I dette tilfælde skal du forlænge brøken.

Nu skal du finde et tal som 5 og 7 bliver ganget med der gør dem ens. Det behøver ikke være samme tal i begge brøker (bare du bruger det samme tal i den enkelte brøks tæller og nævner)

5, 10, 15, 20, 25, 30, 35
7, 14, 21, 28, 35

Dvs du kan forlænge den første brøk med 7 og den anden brøk med 5. Du kan altid forlænge ved at bruge nævneren fra den anden brøk (af de to du gerne vil have fællesnævner med, her gåes ud fra det der kun er to brøker).

Det giver dig
((12*7)/(5*7)) + ((4*5)/(7*5))

og derefter
((12*7)+(4*5)) / (35)


Svar #5
16. august 2007 af Billal001 (Slettet)

Jeg har gjort det der nederste, og fik det til 2.97 og en masse andre decimaler. Men det øverste med alt det der med forlængelse og forkortelse er lidt svært..

Svar #6
16. august 2007 af Billal001 (Slettet)

Nej, nej, nej. Jeg har lavet det hele forkert. Damn it!

Svar #7
16. august 2007 af Billal001 (Slettet)

Det ser helt vild kompliceret ud, hvordan fanden skal man huske alt det der? Der må da være en anden udvej der er nemmere..

Brugbart svar (0)

Svar #8
16. august 2007 af Anjavh2 (Slettet)

Det er da næste så ukompliceret det kan være. Det ser bare mere kompliceret ud når der kun bruges én linie.


Det giver

(84 + 20)/35

som så er

104/35 (hundredeogfirefemogtredivedele)

regnes det ud på lommeregneren er det 2.97

Brugbart svar (0)

Svar #9
16. august 2007 af Anjavh2 (Slettet)

Lav evt et ark hvor du skriver det op, - det kan også være du allerede har fået et udleveret.

Hvis ikke, må jeg scanne det ark jeg har ind til dig :-)

Svar #10
16. august 2007 af Billal001 (Slettet)

Åhh tusind tak, det må du gerne gøre. Jeg vil prøve og prøve indtil jeg kan det.


Mht. til opgaven gjorde jeg det så rigtigt eller`?

Svar #11
16. august 2007 af Billal001 (Slettet)

Ups fejl..

Brugbart svar (0)

Svar #12
16. august 2007 af Anjavh2 (Slettet)

Ja, men normalt i brøkregning udregner man ikke et konkret tal (m.m. det giver hele tal). Man vil normalt forkorte brøken så den fremtræder i den simpleste form. Det er så ikke muligt i dette tilfælde (det ville det have været hvis den hed 100/35 der jo så ville have været 20/7 (tyvesyvendedele) når man forkortede)

Brugbart svar (0)

Svar #13
16. august 2007 af Anjavh2 (Slettet)

2 sider brøkregneregler indscannet og uploadet til: http://peecee.dk/?id=63242

God fornøjelse, - og husk at gøre lidt ekstra ud af dem. Senere hen bliver de utroligt vigtigt, og det er faktisk ret træls og tidskrævende hele tiden at skulle slå dem op, jeg taler af erfaring :-)


Brugbart svar (0)

Svar #14
17. august 2007 af Mandelbrot (Slettet)

Kan ikke understrege hvad #13 siger nok. I gym møder man hele tiden brøker, og hvis man ikke har 100% styr på dem, får man problemer. Det kommer dog hen ad vejen, og de fleste ender med at blive fortrolige med dem.

Svar #15
17. august 2007 af Billal001 (Slettet)

#13 Det er jo ligepræcis det jeg gerne vil have, tusind tak :) Og tusind tak til alle andre der var så søde at forklare mig det, selvom det var lidt fordi jeg er lidt matematisk dum :P

Brugbart svar (0)

Svar #16
18. august 2007 af Anjavh2 (Slettet)

Jeg vælger at se sådan på det, at hvis "eleven" ikke forstår det man siger første gange er det fordi "læreren" ikke er god nok til at forklare det.

Billal001: Generelt skal du holde meget godt fast i regneregler i matematikken hvis du ikke har en intuitiv fornemmelse af det. Det gælder helt nede fra "faktorenes orden" til regneregler ang potens, faktorisering, ln, log osv. Hvis du har svært ved at hitte rundt i dem vil jeg til enhver tid råde dig til at lave "huske-ark" som du altid har med dig.

Ligeledes vil jeg råde dig til at gøre din formelsamling til din bedste ven :-)

Jeg har selv haft svært ved at huske de forskellige regneregler, så jeg har tidligere brugt huskeark :-) Heldigvis er det ved at sidde nogenlunde fast nu, efter B-niveau på HF og et halvt års matematik på HF. Jeg har simpelthen ikke være klar over at det var så vigtigt at huske, og hvordan det gør matematik en milliard gange mere simpelt. Det har så heldigvis ikke forhindret mig i at klare mig meget godt i matematikken, trods min glemsomhed.

Skriv et svar til: Brøkregning, hjælp til at få det på plads.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.