Matematik
Forskrift for tangent til cirkel
12. maj 2004 af
Jensus (Slettet)
http://vtg.dk/it_mat/opgave-b/opgave-b-opgave.html
Jeg er lost i opgave b. :(
"b) Bestem en forskrift for linjestykket AB idet linjen gennem punkterne A og B er tangent til cirklen i punkt B."
Jeg er lost i opgave b. :(
"b) Bestem en forskrift for linjestykket AB idet linjen gennem punkterne A og B er tangent til cirklen i punkt B."
Svar #1
12. maj 2004 af Peden (Slettet)
Kan du finde en ligning for linien fra centrum og ud til punktet B? Hvis du kan det, så kan du jo bruge din viden om ortogonale linier til at finde forskriften for liniesstykket AB
Svar #2
12. maj 2004 af Brian (Slettet)
Ved hjælp af cirkelligningen kan du finde cirkelens centrum og radius. Kald centrum for M (for Midte, C er jo brugt...)
Hvis du har regnet (a), så kender du B's koordinater. Så kan du finde vektoren MB, den skal stå vinkelret på din linie.
Hvis du har et punkt B = (x0, y0), og en vektor n = (nx, ny), så er ligningen for linien gennem B som har n som normalvektor givet ved
(x - x0)*nx + (y - y0)*ny = 0
(Denne ligning kan udledes som et prikprodukt, men det er en anden historie...).
Denne ligning kan du sikkert let omarbejde til en egentlig forskrift.
Hvis du har regnet (a), så kender du B's koordinater. Så kan du finde vektoren MB, den skal stå vinkelret på din linie.
Hvis du har et punkt B = (x0, y0), og en vektor n = (nx, ny), så er ligningen for linien gennem B som har n som normalvektor givet ved
(x - x0)*nx + (y - y0)*ny = 0
(Denne ligning kan udledes som et prikprodukt, men det er en anden historie...).
Denne ligning kan du sikkert let omarbejde til en egentlig forskrift.
Skriv et svar til: Forskrift for tangent til cirkel
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
